29.11.2015 16:20

Ajax maakt het zichzelf lastig, maar wint wel

De Ajacieden vieren het eerste doelpunt van de wedstrijd. Gemaakt door Amin Younes. (29-11-2015)

Na een geweldige eerste deel en een veel mindere tweede helft heeft Ajax zondagmiddag de koppositie in de Eredivisie weer verstevigd. Op bezoek bij PEC Zwolle werd er afgerekend met het PEC-syndroom: 0-2.

Het werd al snel duidelijk dat Ajax niet weer punten wilde verspelen tegen PEC Zwolle. De Amsterdammers vielen aan, zetten druk en lieten de Zwollenaren niet ontsnappen. Het was echter het gebrek aan scherpte bij Viktor Fischer dat voor een doelpuntloos half uur zorgde. De Deense aanvaller miste drie grote kansen, voordat Amin Younes liet zien hoe het wel moest. Kevin Begois ging bij een voorzet van Mitchell Dijks onder de bal door, waarna de Duitser, die zelf ook nog een keer één op één miste, zijn derde goal in de Eredivisie maakte.

Aan het begin van de tweede helft waren de rollen omgedraaid in Zwolle. De thuisploeg kwam stukken beter uit de kleedkamer en zette Ajax direct onder druk. Invaller Stef Nijland vuurde een vrije trap op Jasper Cillessen af, maar die wist zijn doel schoon te houden in een moeilijk kwartier. Het lukte Ajax maar niet om het niveau uit de eerste helft te benaderen, maar ook PEC Zwolle kwam niet verder dan enkel dreigende momenten. Vijf minuten voor tijd maakte invaller Thulani Serero de bevrijdende treffer, na mooi combinatiewerk tussen Davy Klaassen en Lasse Schöne.

Ajax maakte het zichzelf weliswaar moeilijker dan nodig was, maar trok toch de overwinning over de streep, waardoor het voor het eerst sinds september 2013 weer eens wist te winnen van PEC Zwolle. Door de driepunter is Ajax weer alleen koploper in de Eredivisie. Feyenoord won ook in speelronde veertien, maar staat nu weer op drie punten achterstand. PEC Zwolle zakt naar onderen in de subtop en ziet de concurrentie uitlopen.

Door: Jos Boesveld