29.11.2015 18:33

PSV spaart tien man van AZ in Eindhoven: 3-0

PSV domineert tegen AZ en komt na een kwartier spelen al op een 2-0 voorsprong. Luuk de Jong (m.) viert met de gebalde vuist zijn doelpunt. (29-11-2015)

Het was zondag prijsschieten in de eerste helft, maar toen AZ in de tweede met tien man kwam te staan, lukte het PSV vreemd genoeg niet om door te drukken. De 3-0 uit de eerste helft bleef dan ook op het scorebord staan.

Al vroeg in de wedstrijd besefte AZ dat het wel eens een vervelende avond kon worden, want Derrick Luckassen werkte al na drie minuten een corner op ongelukkige wijze achter zijn eigen doelman. AZ kwam die klap even te boven, maar vervolgens denderde PSV door. Via de flanken bleek de regerend landskampioen levensgevaarlijk en het was dan ook geen wonder dat zo de 2-0 en 3-0 tot stand kwamen. Bij de tweede goal soleerde Joshua Brenet richting de achterlijn, waarna hij terug legde op Luuk de Jong, die zijn twaalfde van het seizoen maakte. Bij de 3-0 was het Gastón Pereiro die De Jong na een actie als eindstation gebruikte.

AZ begon met twee frisse krachten vol goede moed aan de tweede helft, maar na een kwartier spelen kwam Luckassen opnieuw negatief in beeld. De verdediger wilde een aanval opzetten, werd tijdens zijn rush vastgehouden door De Jong, waarna Luckassen reageerde met een slaande beweging. Scheidsrechter Liesveld zag dit en kon niet anders dan de rode kaart trekken. Na dat moment was de wedstrijd, als het dat nog niet was, wel klaar. Phillip Cocu besloot om zijn sterkhouders te sparen door Davy Pröpper en Pereiro rust te geven, aangezien het seizoen van de club nog lang is. AZ ging met een mannetje minder zelfs beter voetballen, maar kwam niet meer in de buurt van een resultaat.

Door de overwinning van PSV houdt de club aansluiting met Ajax en Feyenoord. Die clubs wisten eerder in speelronde veertien ook te winnen. AZ blijft in de middenmoot staan, maar heeft in de tweede seizoenshelft niet meer te maken met doordeweekse wedstrijden in de Europa League, aangezien de ploeg is uitgeschakeld. Volgende week speelt PSV tegen Vitesse en neemt AZ het op tegen ADO Den Haag.

Door: Jos Boesveld