29.11.2015 19:54

Letschert: "Dito-speech De Jong inspirerend"

Timo Letschert probeert zijn teamgenoten iets duidelijk te maken tijdens de wedstrijd NEC Nijmegen - FC Utrecht. (22-11-2015)
Timo Letschert probeert zijn teamgenoten iets duidelijk te maken tijdens de wedstrijd NEC Nijmegen - FC Utrecht. (22-11-2015)

Timo Letschert was dolblij met de 4-2 thuisoverwinning van FC Utrecht op Heracles Almelo. De verdediger gaf in gesprek met Voetbal.com aan dat het team gemotiveerd was om deze wedstrijd, die in teken stond ter nagedachtenis aan de tien jaar geleden overleden David Di Tomasso, te winnen. Assistent-trainer Jean-Paul de Jong gaf voorafgaand aan de wedstrijd een speech ten overstaande van de groep en dat bleek een inspiratiebron volgens Letschert.

"Jean-Paul bracht het gevoel over wat er toen heerste en wat het overlijden destijds met hem en de ploeg deed", aldus de verdediger. De Jong was aanvoerder van FC Utrecht toen David Di Tomasso overleed en maakte het dus allemaal van dichtbij mee. De assistent van Erik ten Hag gaf in zijn speech aan dat hij hoopte een FC Utrecht te zien dat vandaag volgens de Di Tomasso-mentaliteit zou spelen. "Alhoewel dat in de eerste helft niet zichtbaar was, kwam dat wel aan bij de jongens. Het was erg inspirerend. We speelden in de tweede helft met een andere mentaliteit, een instelling die eigenlijk wel bij deze hele dag hoorde," gaf Letschert aan. De verdediger was na de wedstrijd euforisch over het behaalde resultaat.

"Ik ben tevreden ja, heel tevreden. Wie ons de eerste helft zag spelen, zou ons waarschijnlijk geen stuiver meer geven. Maar we herpakten ons super, vooral op karakter. En dan heb je voorin zoveel kwaliteit lopen, dat je met tien man zelfs vier keer kan scoren", doelt Letschert op ploeggenoten Sébastien Haller en Nacer Barazite. "Die twee waren fantastisch en hebben kwaliteiten die de meesten niet bezitten, maar ook Bart en Yassin (Ramselaar en Ayoub red.) speelden uitstekend", aldus Letschert. De verdediger gaf aan dat de overwinning vooral op hun conto geschreven kon worden.

FC Utrecht ging pas een stuk beter spelen nadat Kevin Conboy zijn tweede gele kaart ontving. Of dat het beste was dat de thuisploeg kon overkomen, kon Letschert niet zeggen. "Poeh, dat weet ik niet, maar we gingen erna wel een stuk beter spelen. Het was ook fijn dat het daarna direct rust was, want we hebben in de kleedkamer flink huisgehouden." Na rust ging FC Utrecht achterin met drie verdedigers spelen en dat pakte fantastisch uit. Letschert gaf aan dat individuen voorin het verschil maakten, maar zelf was hij ook belangrijk.

De mandekker stookte een aantal keer het vuurtje flink op en schudde daarmee ook het publiek wakker. In de tweede helft ging hij naar de grond na een vermeende elleboogstoot van directe tegenstander Wout Weghorst. "Het was absoluut een elleboog ja, maar of het een bewuste was, weet ik niet. Het zijn uiteindelijk gewoon mooie duels en ik wilde het vuurtje aanwakkeren. De boel moest een beetje op scherp gezet worden en de supporters moesten erachter staan. Ik ga natuurlijk niet zomaar liggen, want ik kreeg wel een tikje. Ik overdreef wel een beetje", gaf de centrale verdediger lachend aan.

Binnen FC Utrecht was het geloof er altijd al dat het een goed voetballende ploeg is, en dat kwam er volgens Letschert in de tweede helft duidelijk uit. "We hebben geleerd van de eerste helft, maar wat we wisten kwam duidelijk naar voren in de tweede helft. We hebben gewoon super veel kwaliteit en we kunnen in principe van elke tegenstander winnen. Al is de ondergrens soms nog wel té laag," sloot de mandekker af.

Door: Bastiaan Vrijhof

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner