05.12.2015 09:29

Jonk: "Ons werk is door de leiding gebroken"

Wim Jonk (m.) is druk bezig met het geven van aanwijzingen tijdens de mini-Klassieker tussen Feyenoord A1 en Ajax A1. Bryan Roy (r.) zit verkleumd op de bank. (30-11-2014)
Wim Jonk (m.) is druk bezig met het geven van aanwijzingen tijdens de mini-Klassieker tussen Feyenoord A1 en Ajax A1. Bryan Roy (r.) zit verkleumd op de bank. (30-11-2014)

Nu Wim Jonk definitief vertrokken is bij Ajax, kan hij van buitenaf terugkijken op zijn werk bij de Amsterdamse club. De hoofd jeugdopleiding besloot uit eigen initiatief toch te vertrekken, maar doet dat met veel tegenzin. 

"Ik zat vanochtend (vrijdag, red.) aan de keukentafel en voelde wel een beetje jeuk. Normaal ben je bezig met de voorbereiding van de trainingen. Dat is nu weggevallen. Ik heb donderdag de trainers van de midden- en de bovenbouw bijgepraat en vandaag (vrijdag, red.) de trainers van de onderbouw. Afscheid nemen is best pijnlijk", geeft Jonk eerlijk toe in De Telegraaf.

"Dat mensen mij mijn afwezigheid aanrekenen, vind ik heel kortzichtig. Ik heb het heel lang vol gehouden en heb steeds oplossingen aangedragen. Maar als er niks wordt gedefinieerd en je in discussies blijft terechtkomen over bijzaken, dan houdt het een keer op. Er wordt nu al gezegd: we gaan volgens het gedachtegoed van Johan Cruyff verder, maar dat is onzin. Daar is Johan zelf ook al heel duidelijk in geweest." Vorige maand zette Cruyff zelf ook al een punt achter zijn adviserende rol bij Ajax, waardoor de eerste uitdragers van het plan die Ajax weer naar de Europese top moet helpen verdwenen zijn bij de club.

"Ik ben weg, dus het is verder niet aan mij. Ik ben wel lid van Ajax. De leden zullen wel moeten beslissen hoe de toekomst van Ajax eruit ziet. Johan en ik hebben daar genoeg over gezegd, want als we niet oppassen worden we qua opleiden aan alle kanten ingehaald. Daarom hebben we vier jaar geleden deze weg ook ingeslagen. Ons werk is door de huidige leiding in de knop gebroken."

Uiteindelijk vertrok Jonk bij Ajax, omdat het binnen het technische hart niet boterde. De hoofd jeugdopleiding heeft echter altijd een goede relatie gehad met hoofdtrainer Frank de Boer. "Natuurlijk kun je van mening verschillen over de manier van spelen en de aankopen. Maar Frank heeft ook oog voor jeugdspelers. Dat laat hij zien door ontzettend veel jonkies de kans te geven. En die spelen. Tussen Frank en mij is er wederzijds respect. Het aantal jeugdspelers dat al is doorgebroken bij het eerste, vervult me wel met trots."

"Er komen heel veel goede, mooie spelers door, met eigenschappen die nog verder moeten worden ontwikkeld. Het gaat erom dat je spelers aflevert met een bovengemiddeld niveau. En dat is wel gelukt", kijkt de werkloze Jonk naar onder andere Donny van de Beek en Vaclav Černý, die de laatste weken zijn doorgebroken bij het eerste elftal.

Jonk zal niet snel meer bij een nieuwe club aansluiten. "Mijn hoofd staat helemaal niet naar een nieuwe baan. Ik moet eerst eens op een rijtje zetten wat er bij Ajax allemaal is gebeurd. Daar kan ik een boek over schrijven en heb ik veel van geleerd. Dat neem ik weer mee." Toch denkt de clubman dat er een oplossing mogelijk was.

"Het publiek denkt: jullie zijn oud-voetballers, dat maken jullie toch wel even rond? Maar het is van hogerhand niet gelukt om een oplossing te vinden, waarin we goed konden samenwerken. Dat is jammer, want die oplossing lag er wel. Namelijk het advies van Ling."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner