05.12.2015 21:40

Hendrix schiet PSV in extremis voorbij Vitesse

Jorrit Hendrix klopt op zijn borst terwijl hij de uitfans van PSV opzoekt na zijn winnende treffer tegen Vitesse. Vlak voor tijd maakt de middenvelder de 0-1 in het GelreDome. (05-12-2015)

In een duel waarin Vitesse over grote delen de betere partij was, heeft PSV diep in de slotfase de drie punten weten te pakken. De thuisploeg miste legio kansen en kreeg daarvoor diep in de slotfase de rekening gepresenteerd door Jorrit Hendrix (0-1).

De eerste helft in Arnhem was het aanschouwen zeker waard. Al in de openingsfase was het oud-Vitesse-middenvelder Davy Pröpper die de ruimte vond in het strafschopgebied om de bal op de buitenkant van de paal te mikken. Het zou het grootste wapenfeit van PSV in de eerste helft blijken, want daarna was het Vitesse dat het heft in handen nam. Onder meer Dominic Solanke en Denys Oliynyk hadden vanaf de linkerkant van het strafschopgebied een goed schot in huis, terwijl Valeri Qazaishvili zijn van richting veranderde schot op de bovenkant van de lat zag belanden.

De meegereisde PSV-supporters moesten wachten tot de tweede helft voordat hun ploeg weer tot noemenswaardige doelpogingen kwam. Jorrit Hendrix schoot in de handen van Eloy Room, terwijl Jürgen Locadia voorlangs schoot. Niet veel later werd Santiago Arias gevloerd in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Kevin Blom weigerde hiervoor een strafschop te geven. Hetgeen leidde tot zoveel frustratie bij de technische staf van PSV, dat assistent-trainer Ruud Brood naar de tribune moest worden verwezen.

Niet veel later vroeg ook Vitesse om een strafschop nadat Maikel van der Werff de bal tegen de arm van de op de doellijn geposteerde Jeffrey Bruma aanschoot. Echter, ook ditmaal besloot Blom de bal niet op de stip te leggen. Nog geen minuut later kreeg invaller Milot Rashica dé kans op de 1-0 toen hij voor een bijna leeg doel kon binnenschuiven na een voorzet van Solanke. Tot grote schrik schoot de aanvaller echter voorlangs.

Toen de wedstrijd op 0-0 leek af te stevenen, was het Hendrix die besloot een loopactie in de diepte te maken. De sprint van de middenvelder werd op waarde geschat door aanvoerder Luuk de Jong die hem bereikte met een fraaie pass. Jeugdinternational Hendrix schoof vervolgens met uiterste precisie in de verre hoek en schonk zijn ploeg daarmee alsnog de zege (0-1). Daardoor slinkt de achterstand op koploper Ajax, dat nog een wedstrijd tegoed heeft, tot één punt.

Door: Joey Knobben