06.12.2015 11:52

Het is dringen bij Ajax voor een basisplaats

Donny van de Beek was zo nerveus voor zijn eerste thuiswedstrijd met Ajax in de ArenA dat hij vlak voor het duel met sc Heerenveen even om raad vroeg bij Riechedly Bazoer. "Hoe raak je die spanning kwijt", wilde de achttienjarige middenvelder weten van zijn leeftijdgenoot. "Gewoon voetballen en na een paar ballen gaat alles vanzelf", luidde het advies van de eenmalig international.

Zo gezegd, zo gedaan. Van de Beek voetbalde ogenschijnlijk eenvoudig mee met de koploper van de Eredivisie en speelde een rol bij de eerste twee doelpunten van zijn ploeg in het eenzijdige duel (5-2). Onder luid gejuich van de aanwezige toeschouwers in de ArenA mocht hij na 64 minuten plaatsmaken voor Bazoer, die weer hersteld is van een hamstringblessure. Supporters van Ajax hebben een zwak voor talenten uit de eigen opleiding. Zelfs als ze niet scoren tijdens hun debuut in de hoofdmacht.

Het is dringen dit seizoen bij Ajax voor een basisplaats. Jairo Riedewald, Bazoer en Kenny Tete veroverden in de aanloop naar het seizoen een basisplaats en mogen zich inmiddels al international noemen. Van de Beek blijkt het niveau ook al aan te kunnen en Vaclav Černý, ook achttien jaar jong pas, schoot Ajax anderhalve week geleden nog met een winnende treffer voorbij Celtic (1-2).

Ruim

Trainer Frank de Boer zit vooral ruim in zijn middenvelders en vleugelspitsen. Voor de op dit moment geblesseerde Daley Sinkgraven en Thulani Serero wordt het dit seizoen nog een hele klus om weer een basisplaats te veroveren. Amin Younes passeert zijn tegenstanders zo eenvoudig dat clubtopscorer Anwar El Ghazi ook weer moet knokken voor een basisplaats. Hij vierde tegen sc Heerenveen zijn rentree als invaller, na een enkelblessure. En buitenspeler Černý wil ook zo snel mogelijk de definitieve stap naar de hoofdmacht zetten.

"Ik ben alleen maar blij dat ik kan kiezen", vertelde trainer De Boer. "Het mooiste is dat iedereen weet wat er van hem wordt gevraagd. We zijn verder dan vorig seizoen op dit moment", zegt hij over een serie van vijftien competitieduels en maar liefst 38 punten. "In balbezit zijn we onvoorspelbaarder, ook vanwege de vele positiewisselingen. Daardoor scoren we vaker en krijgen we veel kansen. Maar bij balverlies doen we het ook veel beter. Daardoor zijn we veel stabieler. Als we de inzet van de laatste weken blijven tonen, dan zijn we lastig te verslaan."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner