06.12.2015 14:40

De jarige: Nederland schrikt van coma Ebbinge

Arjan Ebbinge, hier in actie voor FC Den Bosch, in de nadagen van zijn carrière.
Arjan Ebbinge, hier in actie voor FC Den Bosch, in de nadagen van zijn carrière.

Het was 30 oktober 2005 toen de Nederlandse voetbalwereld getuige werd van een ernstig 'bedrijfsongeval'. Tijdens de wedstrijd FC Utrecht – RBC Roosendaal raakte Arjan Ebbinge zwaar gewond.

Het leek een onschuldige botsing met Utrecht-speler Tim Cornelisse, maar niets bleek minder waar. Een paar uur later lag de 31-jarige verdediger zwaar gehavend op de intensive care in Utrecht. Dat Ebbinge op 6 december 2015 zijn inmiddels 41e verjaardag kan vieren, mag een klein wonder heten.

De mandekker kwam met een gescheurde dunne darm en een gekneusde alvleesklier het ziekenhuis binnen. Het zou een maand duren voordat hij zijn woning in Nijmegen weer zou zien. In de tussentijd ondergaat hij vijf operaties, maar hier krijgt hij niks van mee.

Ebbinge lag ruim vier weken in coma, knokkend voor zijn leven. De RBC'er liet later aan het Friesch Dagblad weten dat dit noodzakelijk was. "Ik heb er heel slecht bij gelegen en ben vier weken in slaap gehouden. Anders zou de pijn niet te verdragen zijn geweest."

Cornelisse, de onschuldige dader van het drama, blikte er later tegenover het AD met gemengde gevoelens op terug. Hoewel hij er niks aan kon doen, deed het de Utrechter veel. "Ik weet ook nog goed, dat ik hem toen heb bezocht op de intensive care, hier in Utrecht. Toen stond ik echt met slappe benen naast zijn bed."

Voor Ebbinge kwam er steun en medeleven vanuit het hele land. Een week na het 'wakker worden' ging het alweer een stuk beter met hem, maar het zou een jaar duren voor hij zijn rentree weer zou maken in het betaalde voetbal. Zijn oude niveau haalde hij nooit meer, maar gelukkig werkt Ebbinge momenteel –kerngezond- als aanspreekpunt bij het VVCS voor spelers die tijdens hun carrière ook willen studeren.

Het hoogtepunt van zijn carrière beleefde hij met sc Heerenveen. Hij speelde in totaal 296 wedstrijden voor diverse Nederlandse clubs, waaronder zelfs Champions League met de Friezen.

Door: Erwin Hokken

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner