06.12.2015 16:33

Feyenoord boekt moeizame zege op Heracles

Dirk Kuyt (l.) probeert de bal te heroveren, maar Mark-Jan Fledderus (r.) werkt daar niet aan mee. De aanvoerder van Heracles Almelo zet een blok en voorkomt daarmee dat de captain van de Rotterdammers de bal krijgt. (06-12-2015)

Feyenoord wist pas tegen tien Heraclieden de winst veilig te stellen. Halverwege stond Feyenoord met 1-0 voor dankzij een gelukstreffer van Eljero Elia. Lange tijd in de tweede helft bleef Heracles in de wedstrijd. Totdat acht minuten voor tijd Ramon Zomer een rode kaart pakte. Daarna lukten het de Rotterdammers nog tweemaal te scoren en na een moeizame zondagmiddag toch drie punten bij te schrijven.

Op papier beloofde de topper, de nummer drie Feyenoord tegen de nummer vier Heracles Almelo, een mooie wedstrijd. Daar was in het eerste half uur weinig van te zien. De openingsfase was slordig en beide ploegen konden geen enkele kans creëren. De eerste schot op doel van de wedstrijd na een half uur spelen, werd direct de openingsgoal. Elia creëerde voor zichzelf wat ruimte op links en zijn voorzet plofte per toeval bij de tweede paal binnen. En dat doelpunt bleek precies wat de wedstrijd nodig had.

Het laatste kwartier in de eerste helft was veel beter. De Rotterdammers kregen een paar goede schotkansen via Simon Gustafson, maar de middenvelder had weinig geluk met een bal op de lat. De Zweed mocht wel van geluk spreken dat hij nog binnen de lijnen stond. Gustafson gaf aanvoerder Mark-Jan Fledderus een elleboogstootje in zijn ribbenkast. Het leek de scheidsrechter te zijn ontgaan. Heracles liet zien hoe gevaarlijk de Almeloërs zijn in de omschakeling. Zo dwong Ilias Bel Hassani doelman Kenneth Vermeer tot een redding.

Heracles kwam sterker uit de kleedkamer. Het kwartier na rust leek de gelijkmaker in de lucht te hangen. Met name Mike Te Wierik had zijn ploeg langszij moeten koppen. De wedstrijd werd naarmate de minuten voorbij tikten steeds meer een gevecht, met veel duels. Toch was het Feyenoord dat de controle herpakte in de wedstrijd. Scheidsrechter Bas Nijhuis stond veel toe en dat zorgde voor veel frustratie aan beide kanten.

Zes minuten voor tijd kwamen deze frustraties tot een kookpunt. Ramon Zomer gaf Dirk Kuyt een beuk en dat leverde de verdediger de gele kaart op. Als Michiel Kramer uitleg kwam halen, greep Zomer de spits bij zijn keel. De Heraclied kreeg enkele minuten daarvoor een klap in zijn gezicht van Kramer wat onbestraft bleef. Nijhuis stond er bovenop en trok een directe rode kaart. En tegen tien man wist Feyenoord de wedstrijd te beslissen. Aanvoerder Kuyt kopte een vrije trap van Tonny Vilhena, die uitstekend inval, achter doelman Bram Castro. En in de blessuretijd wist ook spits Michiel Kramer een doelpunt mee te pikken.

Heracles ontvangt volgende week zondag in het Polman Stadion de nummer vijf Vitesse. Voor Feyenoord staat er een lange reis naar het noorden op het programma. De Rotterdammers spelen de lastige uitwedstrijd in en tegen Groningen.

Door: Ilona van der Werf