09.12.2015 12:30

De jarige: Miraculeus slot bezorgt Ajax trauma

Het is de 69ste minuut van Willem II tegen Ajax, als Klaas Jan Huntelaar de 0-2 maakt. Het duel, gespeeld op de legendarische 29e april van het jaar 2007, lijkt met de Amsterdammers de kampioen te herbergen.

Trainer Henk ten Cate was er vooraf heilig van overtuigd. De trainer van Ajax, die vandaag op 9 december zijn 61e verjaardag viert, ging uit van een verlies van koploper AZ. "Ik denk dat wij zondag met de kampioenschaal in onze handen staan. Ik zie AZ volgende week niet van Excelsior winnen."

Daags voor het duel in Tilburg, strijden nog drie clubs om het kampioenschap van het seizoen 2006-2007. AZ, Ajax én PSV delen hetzelfde aantal punten (72), nadat de Eindhovenaren een gigantische voorsprong hebben weggegeven. AZ lijkt de topfavoriet, met een doelsaldo van +6 op Ajax en +7 op PSV, maar Ten Cate gaat er van uit dat de Alkmaarders punten gaan laten liggen bij Excelsior.

Ook met de kwakkelende Eindhovense ploeg houdt de geboren Amsterdammer geen rekening meer, aangezien PSV twee doelpunten goed zal moeten maken op Ajax. "Dat gaat die ploeg niet lukken. Directeur Kesler van de KNVB moet zondag de kampioenschaal uitreiken. Ik denk dat hij het beste in Tilburg op de tribune kan gaan zitten", zo klonk de Amsterdamse bluf.

Tijdens deze spannende, warme zondag, waar menig voetbalfan vanaf 14:30 uur aan de radio gekluisterd zit, zullen de verslaggevers van Langs de Lijn overuren draaien. De virtuele kampioen bevindt zich in Rotterdam, dan weer in Tilburg, dan weer in Eindhoven; dit herhaalde zich in willekeurige volgorde.

Koploper AZ lijkt al snel onherstelbare schade op te lopen. Doelman Boy Waterman zag in Rotterdam al snel de rode kaart en de daarop volgende strafschop werd benut. In Tilburg en Eindhoven wist men wat er moest gebeuren: winnen met zoveel mogelijk doelpunten verschil.

Het was precies de situatie die Ten Cate voor ogen had. De trainer keek tevreden naar zijn ploeg, met zijn karakteriserende rode stropdas met het Ajax-logo erop. Urby Emanuelson knalt zijn ploeg al snel op voorsprong, wat tot dat moment genoeg lijkt voor het kampioenschap. In Eindhoven regent het echter doelpunten, waar Vitesse zich zonder veel verzet naar de slachtbank laat leiden door PSV. 

Nadat Jefferson Farfán PSV in de tweede helft op 4-1 zet, is het kampioenschap ineens in handen van de ploeg die de minste kans leek te maken. Ten Cate maakt zich grote zorgen en stuurt zijn mannen naar voren. Één doelpunt is genoeg en die wordt gemaakt ook, in de 69ste minuut. "HET IS HUNTELAAR DIE SCOORT EN DAN IS AJAX WEER KAMPIOEN!", zo klinkt het uit de radio.

Met nog twintig minuten te gaan lijkt Ten Cate de klus te hebben geklaard met zijn team. Willem II verzet zich fel en vanaf de Tilburgse tribunes klinkt 'Boeren! Boeren!', want de Amsterdamse bluf werd hier niet gewaardeerd en het kampioenschap zal Ajax absoluut niet cadeau gedaan worden.

Uiteindelijk is het Phillip Cocu die de bloedstollende zondag beslist in Eindhovens voordeel, door in de 77ste minuut de 5-1 binnen te glijden. Hoewel er in Tilburg nog een dik kwartier is voor Ajax om een treffer te maken, zal dit niet meer lukken. De Amsterdammers blijven gedesillusioneerd achter, maar de sportieve Ten Cate stuurt niet veel later zijn felicitaties richting Eindhoven.

Met de recordkampioen won hij in anderhalf jaar tijd twee keer de Johan Cruijff Schaal en eenmaal de beker. Henk ten Cate, de oud-speler van Vitesse en Go Ahead Eagles en de oud-assistent-trainer van FC Barcelona zal echter nog vaak wakker schrikken van 29 april 2007; de dag waarop hij de titel misliep op één doelpuntje.

Door: Erwin Hokken

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner