13.12.2015 16:25

PEC klopt AZ in laatste thuiswedstrijd 2015

PEC Zwolle was zondagmiddag in het eigen stadion met 2-1 te sterk voor AZ. De twee Zwolse treffers vielen al voor rust waarna AZ in de tweede helft geen vuist kon maken. De 2-1 van Muamer Tanković viel te laat.

Een levendige openingsfase in het IJsseldeltastadion leverde kansen op voor beide ploegen. Al in de eerste minuut dwong Kingsley Ehizibue AZ-doelman Gino Coutinho met een kopbal tot een redding. Hij deed dit echter vanuit buitenspelpositie. Niet veel later ging aan de andere kant Vincent Janssen naar de grond. Hij leek te worden geraakt door Kevin Begois, goalie van PEC, maar scheidsrechter Jochem Kamphuis vond het geen strafschop. De thuisploeg was in de eerste twintig minuten de betere ploeg. Jeffrey Gouweleeuw was echter het dichtst bij een treffer. Hij was het eindstation van een snelle AZ-tegenstoot en schoot van binnen het Zwolse strafschopgebied op de lat.

Stef Nijland en Lars Veldwijk lieten vervolgens kleine kansjes liggen en zij zagen dat Begois na een half uur spelen PEC behoedde voor een achterstand. Met een prima pass zette Janssen Alireza Jahanbakhsh voor Begois. De goalie van PEC kwam goed uit zijn doel waardoor Jahanbakhsh het leder niet in het net kreeg. Tien minuten voor rust kwam de ploeg uit Zwolle verdiend op voorsprong. Met een heerlijke dieptebal stuurde Ouasim Bouy Queensy Menig weg. Oog in oog met Coutinho bleef Menig kalm en werkte de bal beheerst in de hoek. Vlak voor rust verdubbelde PEC de voorsprong. Ehizibue kreeg van AZ alle tijd en ruimte om uit te halen en schoot vanaf ruim twintig meter de bal fantastisch achter de kansloze Coutinho.

De tweede helft was nog geen minuut oud toen Nijland dé kans kreeg om de wedstrijd al vroeg te beslissen. Coutinho redde in de korte hoek op een schot van Veldwijk waarna de bal voor de voeten van Nijland belandde. Voor open goal schoot hij echter wild over. AZ ging na rust wel op zoek naar de aansluitingstreffer, kreeg ook wel enkele kleinere kansen, maar echt overtuigend was het allemaal niet. Jahanbakhsh schoot een vrije trap in het zijnet, Mounir El Hamdaoui zag zijn inzet gekeerd worden door Begois en Janssen kwam net tekort om de bal van dichtbij op goal te werken. PEC leunde op de verdediging en hield eenvoudig stand. Zelf kwam het er nog nauwelijks uit. Veldwijk kopte een voorzet van Dirk Marcellis over en Gouweleeuw werkte een voorzet van Menig bijna achter zijn eigen doelman.

Met nog ruim tien minuten op de klok kreeg Janssen een gigantische kans om de wedstrijd nog een spannend slot te geven. Voor een leeg doel kreeg hij de lage voorzet van Jahanbakhsh niet tegen de touwen. Een vergelijkbaar moment had Nijland eerder in de wedstrijd. In de slotseconde van de blessuretijd kwam AZ nog op 2-1 door een treffer van invaller Muamer Tanković. Vanaf de rand van het zestienmetergebied knalde hij het leder fraai tegen de touwen. Het was een treffer voor de statistieken. Al met al was het een slechte middag voor de ploeg uit Alkmaar. AZ verloor niet alleen, maar zag ook Celso Ortíz en Jop van der Linden geblesseerd uitvallen. Door de zege klimt PEC naar plaats zes. AZ blijft elfde.

Door: Roel Egberts