15.12.2015 22:34

Roda JC schakelt tiental van Heerenveen uit

Roda JC juicht nadat het in de achtste finales van de KNVB-beker op voorsprong is gekomen tegen sc Heerenveen. Tomi Jurić is de gevierde man. (15-12-2015)

Op dinsdagavond speelde Roda in de strijd om de KNVB-beker in eigen huis meer dan een uur tegen tien man. Toch behaalde de thuisploeg een veel moeizamere overwinning op Heerenveen dan de 3-1 zege  uiteindelijk deed vermoeden.

Bekervoetbal blijft de kortste weg naar een prijs en dat leek Roda JC zich in eigen huis het meest te beseffen. De ploeg die in de Eredivisie maar niet tot winnen komt, was vanaf het begin feller en scherper dan Heerenveen. Toch duurde het ruim een kwartier tot er iets te beleven viel in Kerkrade. Een verloren bal van Arjan Swinkels viel tussen de verdediging en de doelman van sc Heerenveen in. Keeper Erwin Mulder kwam nog wel zijn doel uit, maar spits Tomi Jurić was er eerder bij. De aanvaller omspeelde de doelman en schoof de bal in het lege doel.

Na de voorsprong voelde de thuisploeg zich gesterkt in de strijdwijze en gaf het eigenlijk helemaal niets meer weg. Een uitbreiding van de voorsprong was dan ook een logisch gevolg. Jurić gaf vanaf links de bal aan Tom van Hyfte. Verdediger Joey van den Berg ging onder die hoge bal door en kon zijn fout alleen herstellen voor Van Hyfte aan te tikken. Scheidsrechter Kevin Blom bestrafte dit vergrijp met een strafschop en een rode kaart. Jurić pakte deze kans met beide handen aan en schoot de 2-0 binnen.

In de tweede helft leek de wedstrijd de eerste tien minuten een kopie van voor de thee, maar na 55 minuten begon Heerenveen zich meer met de wedstrijd te bemoeien. De Friezen profiteerde van de steeds meer voorkomende slordigheden bij de thuisploeg en rook bloed. Uiteindelijk mondde dit ook uit in de aansluitingstreffer. Luciano Slagveer probeerde in de zestien met een lage bal Morten Thorsby te bereiken, maar voordat de bal bij zijn ploeggenoot kwam gleed Ard van Peppen de bal al in zijn eigen doel.

Kort na de 2-1 leek Heerenveen al direct de gelijkmaker aan te kunnen tekenen, maar rechtsback Stefano Marzo zag zijn schot uiteen spatten tegen de paal. Na deze pegel zakte het niveau van de wedstrijd langzaam weg. Heerenveen bleef jagen op de gelijkmaker, maar wist de defensie van Roda niet echt aan het wankelen te krijgen. Aan de andere kant loerde Roda JC via counters op de ruimte die Heerenveen weg gaf, maar de thuisploeg deed dat veel te slordig om gevaar uit te kunnen stichten.

Eén minuut voor tijd was het uiteindelijk Roda JC wat toe wist te slaan. Nadat de Limburgers keer op keer buitenspel stonden en niet konden profiteren van de grote ruimte achterin bij Heerenveen, lukte dat invaller Maecky Ngombo uiteindelijk wel. Bijna vanaf eigen helft kon hij doorlopen op doelman Mulder, die hij met een bekeken schot wist te verschalken. Door deze 3-1 zege mag Roda zich op gaan maken voor een strijd in de kwartfinale van het bekertoernooi van dit seizoen.

Door: Dennis Korpel