17.12.2015 13:53

Jonk haalt flink uit naar RvC in open brief

Wim Jonk geeft aanwijzingen tijdens een training van de Ajax-jeugd. (13-08-2015)
Wim Jonk geeft aanwijzingen tijdens een training van de Ajax-jeugd. (13-08-2015)

Wim Jonk heeft een open brief geschreven richting het bestuur van Ajax. Hierin legt hij zijn kant uit van het verhaal.

De voormalig hoofd jeugdopleidingen werd ontslagen na een meningsverschil tussen hem en het technische hart van Ajax dat bestaat uit Frank de Boer, Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Edwin van der Sar. Donderdagmiddag is er een algemene ledenvergadering en mede daarom doet Jonk nu, middels een brief, zijn verhaal.

"Ik ben als lid van Ajax, voormalig hoofd jeugdopleiding en mede schrijver van het Plan Cruyff, door meerdere (ere)leden verzocht mijn verhaal aan jullie te doen. Ik voel de informatieplicht zelf ook", zo opent Jonk in de brief. "In persoonlijke gesprekken met de voorzitter en een lid van bestuursraad in de afgelopen twee jaar, met mijzelf en Ruben Jongkind bevestigen zij dat een aantal belangrijke onderdelen van het Plan Cruyff niet zijn gevolgd: aankoopbeleid, speelwijze eerste elftal, individuele aanpak doortrekken tot en met het eerste elftal en internationale samenwerkingen."

Jonk ziet dat de plannen nu worden gedwarsboomd en vindt dat jammer. "Hoe dan ook maak ik mij met Johan grote zorgen om de toekomst van Ajax en het Nederlands voetbal. België, Duitsland, Spanje Engeland en vele andere landen halen ons ins, niet alleen door prestaties maar ook als het gaat om hoe wij voetballen en opleiden. Nu wordt de opleidingsvisie waaraan wij werkten, maar nog lang niet hadden voltooid, in de knop gebroken. Het Plan Cruyff was een antwoord op een lange periode van tegenvallende prestaties en het wegzakken van het Nederlandse clubvoetbal."

De voormalig topvoetballer noemt het Ajax-bestuur in zijn brief conservatief. Volgens de Raad van Commissarissen zou dit juist het bewaken van de Ajax-cultuur zijn. "Maar wat bij betreft zou de cultuur van Ajax een mix moeten zijn van het prachtige verleden met dat wat nodig is voor een mooie toekomst", aldus Jonk.

Lees HIER de volledige brief van Jonk.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner