19.12.2015 21:41

PSV met de hakken over de sloot tegen PEC

Gastón Pereiro is blij met de 1-0 tijdens het competitieduel PSV - PEC Zwolle. (19-12-2015)

PSV heeft maar net gewonnen van een nietig PEC Zwolle. Een vroege 2-0 voorsprong werd uit handen gegeven door de Eindhovenaren, maar in de tweede helft werd de wedstrijd alsnog beslist door PSV: 3-2.

In het PSV-kamp wist men dat er al veel onnodige punten zijn weggegeven dit seizoen en dat het met de huidige derde plaats maar weinig kon permitteren ten opzichte van Ajax en Feyenoord. Daarmee komt deze zege op een zeer welkom moment, zo vlak voor de winterstop.

PSV kwam vroeg in de wedstrijd al op voorsprong. Gastón Pereiro stond op de goede plek na een voorzet van Jürgen Locadia, waardoor het slechts een intikker was voor de Uruguayaan. Acht minuten later, nog binnen het kwartier, kwam de thuisploeg zelfs op een 2-0 voorsprong. Wederom was het Pereiro die scoorde, nadat hij makkelijk weg kon draaien bij Trent Sainbury. Hierdoor zat PSV al vroeg op rozen en leek het een makkelijk avondje te worden voor Phillip Cocu en zijn mannen.

Niets bleek echter minder waar. In de veertigste minuut, op een moment waarop niemand het verwachtte, zorgde PEC voor de aansluitingstreffer. Een knullige handsbal van Héctor Moreno zorgde ervoor dat Bram van Polen mocht aanleggen vanaf de strafschopstip. De gelegenheidslinksback benutte de penalty feilloos en zette de 2-1 op het scorebord. Een formaliteit, leek het, want PSV was vele malen beter en had weinig reden tot paniek. Toch werd het nog voor rust gelijk. Drie minuten na de aansluitingstreffer zorgde Lars Veldwijk ervoor dat de Zwollenaren zelfs naast de Eindhovenaren kwamen te staan. Na een goede dieptebal van Van Polen schoot hij snoeihard de 2-2 tegen de touwen, waarmee hij tevens de ruststand op het scorebord zette.

Na de theepauze kende de wedstrijd een grimmige fase met forse overtredingen en rumoer op de tribune, waar de supporters zich langzamerhand tegen het arbitrale kwart keerden. Arbiter Dennis Higler kwam onder vuur te liggen. Hij loste het op zijn eigen manier op. Uiteindelijk werd deze grimmigheid doorbroken in de 75ste minuut, toen PSV wederom op voorsprong kwam. Maxime Lestienne, die na een kleine drie maanden van tragische familieomstandigheden zijn terugkeer maakte bij PSV, verzorgde de assist voor Luuk de Jong. De spits kopte de voorzet van de Belg feilloos binnen; via de binnenkant van de paal verschalkte hij de ingevallen doelman Boy de Jong en zette PSV weer op voorsprong.

Toch kon de thuisploeg dit voordeel niet fantastisch consolideren. PEC kreeg in de slotfase enkele mogelijkheden om de stand toch weer gelijk te trekken, wat zeker een zorg is voor Cocu. Niettemin hield PSV zich staande en eindigde het duel in 3-2, waardoor de Eindhovenaren de gewenste drie punten pakten. Over de manier waarop valt echter nog na te praten. Daarbij heeft PEC weliswaar een nederlaag geleden, maar zal het niet geheel ontevreden zijn als het op deze wedstrijd terugkijkt. De ploeg van Jans, die erg geteisterd was door blessures, maakte het PSV erg lastig en miste net de flair om het volledig af te maken. Maar perspectief biedt het zeker.

Door: Nino Vermeulen