20.12.2015 16:21

Klinkende uitzege voor ADO in Heerenveen

ADO Den Haag heeft sc Heerenveen met een kater de winterstop ingestuurd door zondagmiddag met maar liefst 0-4 te winnen in Friesland. Op die zege was weinig af te dingen, want Heerenveen bakte er thuis weinig van.

In de eerste twintig minuten gebeurde er nagenoeg niets. ADO-doelman Martin Hansen moest alleen in actie komen om een afstandsschot van Caner Çavlan te pakken, daarna werd het uit het niets 0-1 voor de bezoekers. Heerenveen stond slecht te verdedigen en Danny Bakker zag de ruimte voor Aaron Meijers. De mee opgekomen verdediger zag zichzelf nauwelijks gehinderd worden en schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied bekeken raak. Direct na de treffer van Meijers dwong Çavlan met zijn schot Hansen tot een redding in de korte hoek.

Heerenveen probeerde het in het restant van de tweede helft wel, maar er ging veel verkeerd bij de Friezen. Het enige gevaar kwam van een vrije trap van Sam Larsson, die eindigde in de muur, en een geblokt schot uit de draai van Mitchell te Vrede. De grootste kans was zelfs voor de Hagenezen. Édouard Duplan kon opstomen tot in het Friese strafschopgebied nadat Joost van Aken uitgleed. Hij verzuimde echter om de Haagse voorsprong te verdubbelen want Heerenveen-keeper Erwin Mulder redde op de harde knal van Duplan.

De Friezen begonnen fel aan de tweede helft, maar het was ADO dat al snel de 0-2 maakte na geklungel van Heerenveen. Kevin Jansen stuurde Danny Bakker diep en oog in oog met Mulder bleef hij ijzig kalm. Amper twee minuten later was de thuisploeg dicht bij de aansluitingstreffer. Meijers redde op de doellijn echter op de kopbal uit een hoekschop van Kenneth Otigba. Ook Hansen voorkwam een treffer van Heerenveen door een kopbal van Jerry St. Juste te pakken.

Waar de thuisploeg de bal er niet in kreeg, lukte dat Tom Beugelsdijk aan de andere kant wel. Bakker verlengde een hoekschop met het hoofd en achterin het strafschopgebied pikte Beugelsdijk de bal op. Hij maakte vervolgens ruimte voor het schot en schoot kiezelhard raak. Iets daarvoor ontsnapte Heerenveen nog aan een derde treffer doordat Ruben Schaken de bal in kansrijke positie niet voorbij Mulder kreeg en een kopbal van Vito Wormgoor door Stefano Marzo van de doellijn werd gehaald. Met nog een kleine twintig minuten op de klok had Te Vrede het nog enigszins spannend kunnen maken. Hansen plukte de bal voor de neus van Te Vrede weg, liet het leder los en zag dat de spits van Heerenveen voor open doel wild naast schoot.

Invaller Kenji Gorré was vlak voor tijd nog dicht bij de 0-4. Mulder kreeg echter nog net een hand tegen de wat zachte inzet van de aanvaller. Toch werd het alsnog 0-4. Jansen kreeg de bal zo in de voeten gespeeld door St. Juste, stoomde op richting het Friese strafschopgebied en rondde keurig af. Door de thuisnederlaag zakt Heerenveen naar plaats elf op de ranglijst. De Hagenezen klimmen juist en staan na de klinkende zege in Friesland tiende.

Door: Roel Egberts