20.12.2015 18:38

Ajax Herbstmeister na zeer moeizame middag

Hekkensluiter De Graafschap heeft een keurige wedstrijd op de mat gelegd zondagmiddag in Amsterdam. Desondanks wisten de Doetinchemmers net niet te winnen van Ajax. De koploper van de Eredivisie had veel moeite en speelde slap, maar won uiteindelijk met 2-1 door een harde volley van matchwinner Riechedly Bazoer.

Ajax wist op voorhand al dat de koppositie voor de winterstop niet meer kon ontglippen. Door de nederlaag van Feyenoord op bezoek bij NEC Nijmegen was ieder resultaat tegen De Graafschap goed voor de titel 'Herbstmeister 2015'. Met Mitchell Dijks en Viktor Fischer in plaats van Thulani Serero en de geblesseerde Amin Younes kreeg Ajax de eerste mogelijkheden. Een kopbal van Davy Klaassen was niet krachtig genoeg, waarna de bal via de buik van Fisscher gekeerd kon worden door Hidde Jurjus. Even later was de Doetinchemse doelman opnieuw succesvol door een schot van Fisscher te keren.

Ajax speelde slapjes en De Graafschap was zeker niet de mindere. Toch kwamen de Amsterdammers op voorsprong uit een standaardsituatie. Een indraaiende vrije trap van Nemanja Gudelj werd hard en hoog ingekopt door de vrijstaande Arkadiusz Milik: 1-0. Ajax leek door te drukken, maar opnieuw was uitblinker Jurjus de reddende man bij een schot van Fisscher. Kort voor rust kwam het team van Jan Vreman verdiend op gelijke hoogte. Een schot van Youssef el Jebli werd geblokt, waarna Kristopher Vida de bal laag in de hoek kon schuiven: 1-1.

De eerste grote kans van de tweede helft was niet besteed aan Anwar El Ghazi. De rechtsbuiten van Ajax schoot oog in oog met doelman Jurjus recht op het lichaam van zijn opponent. Ajax begon aardig en zag dat Gudelj een vrije trap net over de kruising schoot. Invaller Vaclav Černý kreeg bij zijn eerste actie een levensgrote kans. De vervanger van El Ghazi wist Jurjus niet te verschalken na een slechte aanname. Ondanks de aardige kansen aan Amsterdamse kant bleef De Graafschap goed op de been.

Twintig minuten voor tijd schonk Riechedly Bazoer Ajax alsnog de voorsprong. Een afvallende bal werd vol op de pantoffel genomen door de middenvelder met een mooi doelpunt in de benedenhoek als gevolg: 2-1. Het dappere De Graafschap was gekraakt en kon niet nog eens terugkeren van een achterstand. Na de winterstop kan Ajax zich vol kan focussen op de Eredivisie. De Amsterdammers beginnen dan met een uitwedstrijd bij ADO Den Haag. De Graafschap weet dat het punten moet halen in andere wedstrijden dan Ajax-uit. Om te beginnen bijvoorbeeld in eigen huis tegen concurrent SBV Excelsior

Door: Koen Larmit