23.12.2015 14:15

De jarige: De Hongaarse specialist van PSV

Het is de 36ste minuut in Eindhoven, als Balázs Dzsudzsák achter de bal staat. Zo'n dertig meter en een Ajax-muur staat er tussen hem en Maarten Stekelenburg in. De knal die volgt zal de Amsterdamse doelman alleen gehoord hebben.

De linksbuiten kijkt tijdens het prille seizoen 2009-2010 op 16 augustus met PSV al na een minuut tegen een achterstand aan. Een blunder van doelman Andreas Isaksson betekende al snel de 0-1 voor de aartsrivaal uit Amsterdam. Voor duels met Ajax hoef je de Hongaar niet te motiveren, hij speelt niet voor niets elk jaar zijn beste wedstrijden tegen de Amsterdammers.

De aanvaller houdt niet van verliezen en gaat 35 minuten aan ergernis tegen de bal aan trappen. Geconcentreerd kijkt hij naar het Ajax-doel en observeert hij de muur. Een aanloop van een meter of zeven gaat hij overbruggen, terwijl Stekelenburg zijn adem inhoudt. Als Dzsudzsák achter de bal staat, gaat er waarschijnlijk een enorme dreun komen. Al is het deze keer van wel heel erg ver.

De Ajacied weet dan ook niet wat hem overkomt als de PSV’er de bal raakt. Hoe hard het precies was, is onbekend. Maar het stuk leer wordt door de kleine gifkikker over de muur in een streep richting de kruising gevuurd. Stekelenburg zal deze vrije trap alleen gehoord hebben, want zelfs in het stadion en op televisie is 'ie amper te volgen.

Een zinderende wedstrijd volgt, waarbij het na 54 minuten 2-2 staat. De topper gaat alle kanten op, maar zal gekenmerkt worden door Dzsudzsák. De vandaag 29 jaar geworden linkspoot, de flamboyante buitenspeler die in de winter van 2008 naar Eindhoven verkast vanaf zijn jeugdliefde Debreceni VSC. Mede door zijn enorme inzet en zijn vele doelpunten en assists veroverde hij al snel de harten van de mensen in het Philips Stadion.

Zo ook tijdens de kraker tegen Ajax. Met al één wonderschone vrije trap op zijn naam, loopt hij tien minuten na rust aan voor een tweede poging. De kans op succes lijkt nihil. Zo'n tien meter van de achterlijn tegen de zijlijn aangeplakt is nou niet een positie om het in één keer te proberen. Maar aangezien hij die middag al eerder een natuurwet op de schop nam, waarom niet nog een keer proberen?

Alles wijst erop dat er een voorzet gaat komen, maar Dzsudzsák verrast vriend en vijand door het in één keer te doen. Met links draait hij de bal fraai richting de verre hoek, waar Stekelenburg de perfecte poging niet meer kan hebben. Met een schitterende boog glijdt de bal door de lucht en ploft 'ie in de hoek achter de toenmalige doelman van Oranje.

Uiteindelijk eindigde het spectaculaire duel in een 4-3 zege voor de thuisploeg, maar de aandacht ging vooral uit naar de sensationele vrije trappen van de Hongaars international. In Eindhoven speelde hij 114 competitieduels waarin hij 44 keer wist te scoren. In 2008 werd hij kampioen met PSV, in 2011 verliet de broodvoetballer de Eredivisie voor het Russische Anzji Machatsjkala. Momenteel verdient de vrije trappen-koning van Eindhoven zijn geld bij het Turkse Bursaspor.