24.12.2015 13:30

De jarige: Met je blote kont in De Kuip

Het is 25 augustus 2013 als Jelle ten Rouwelaar zich in De Kuip richt tot het Feyenoord-publiek. De doelman van NAC Breda wordt al de hele wedstrijd 'toegezongen' en besluit te reageren.

'Er staat een clown in de goal, ja ja een clown in de goal, ja het is Bassie!', zo klinkt het vanuit het Rotterdamse vak. Hiermee doelend op het rode haar van de vandaag jarige doelman en op de welbekende tv-clown. NAC verloor het duel met 3-1, maar het meest gedenkwaardige moment kwam toch echt van de geboren Fries af.

Ten Rouwelaar staat erom bekend een grapjas te zijn. De Bredase cultheld, die sinds 2007 onder de lat staat bij de Brabanders, zag geen kwaad in de Rotterdamse humor. "Ze vonden het nodig om mij toe te zingen met 'Bassie'. En die humor kan ik prima waarderen".

Ook over zijn eigen reactie erop, was hij na afloop van het duel wel te spreken. "Ik dacht dat ik wel zo kon reageren en dat werd wel gewaardeerd." De inmiddels 35-jarige goalie besloot in de slotfase van het duel zijn broek te laten zakken richting het publiek.

Ten Rouwelaar staat garant voor opvallende momenten. Niet alleen omdat hij nog wel eens een bal laat glippen, of omdat hij die momenten afwisselt met een wereldredding. Maar ook omdat zijn strijdlust het slechtste in hem naar boven kan halen, zoals tegen Vitesse op 8 maart 2014.

In Breda staat het 1-1, er is die wedstrijd nog niks aan de hand. In het weekend van respect, waar alle aanvoerders de blauwe 'respect-band' droegen, sloeg het na 24 minuten bij Vitesse-NAC ineens om. Door een blessure van Rydell Poepon trapt Ten Rouwelaar de bal over de zijlijn zodat de Bredanaars kunnen wisselen, ze speelden hierdoor namelijk al met tien man.

Maar in plaats van het teruggeven van de bal, zette Vitesse een aanval op. Vervelend genoeg wordt uit die aanval de winnende 1-2 gemaakt, waarna Ten Rouwelaar woest is. Hij reageerde, met al een gele kaart op zak voor het bijbehorende opstootje, door even later met de bal aan de voet zijn middelvinger op te steken.

"Als je het van tevoren over respect hebt en je gaat met elkaar op de foto, dan moet je dat ook laten zien op het veld. En als Vitesse die bal dan niet teruggeeft, heeft dat niks met respect te maken", zo waren de duidelijke woorden na afloop. Saillant detail: zijn respect-band wisselde hij, uit protest, tijdens de rust in voor de normale aanvoerdersband.

Maar laten we niet vergeten dat de sluitpost vooral beschikt over een goed hart. Hoewel hij zichzelf op momenten wel eens wil verliezen, zoals tegen Vitesse, zal de NAC-fan hem dit zo vergeven. Wat hij voor zijn club NAC overheeft, is namelijk veel meer waard dan dat. Zo leverde hij afgelopen zomer nog salaris in, omdat de Eerste Divisie-club in de financiële problemen zit.

De Brabanders degradeerden vorig seizoen uit de Eredivisie en momenteel ligt een terugkeer nog niet voorhanden. Toch is het voor de Eredivisie te hopen dat we gauw weer kunnen gaan genieten van blote konten en middelvingers. Want je kan zeggen wat je wil, uiteindelijk zorgt Ten Rouwelaar altijd voor vermaak.

Door Erwin Hokken

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner