11.01.2016 10:07

Cruyff snapt langdurige contracten niet

Johan Cruyff snapt niet dat Phillip Cocu van PSV een contract tot medio 2019 heeft gekregen, datzelfde vindt hij van Henk Veldmate die bij Ajax een contract voor zes jaar ondertekende.

"Langjarige contracten voor personen die bezig zijn met de prestatie van vandaag is een verzachtende omstandigheid die niet binnen het proces past", schrijft de legendarische nummer 14 in zijn column voor De Telegraaf. "Omdat beide functies direct aan de prestatie gekoppeld zijn. De betrokkenen moeten daarom vooral scherp worden gehouden en mogen geen moment verslappen."

Cruyff vindt dat Cocu goed presteert bij PSV, maar een contract voor meerdere jaren kan PSV in de toekomst in de problemen brengen. "Cocu doet het uitstekend bij PSV, bovendien staat als oud-speler zijn betrokkenheid bij de club buiten kijf. Waarom dan toch een langjarig contract?", zo vraagt hij zich hardop af. "Zo wordt een probleem gecreëerd dat geen probleem is. Hetzelfde met Veldmate bij Ajax."

Veldmate kreeg bij Ajax een zesjarig contract, maar Cruyff zou het anders hebben aangepakt.Toen ik coach bij Barcelona was, hanteerde ik een methode die prima werkte. De scout kreeg een basissalaris en een premie als een door hem voorgedragen talent door de hoofd opleiding goed werd bevonden. Haalde zo'n jongen de A-selectie, dan volgde een extra premie. Zo hield je op een simpele manier de scout scherp binnen een omgeving waarin door iedereen iedere dag gepresteerd moet worden."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner