15.01.2016 21:53

Herboren Twente legt buurman op slachtbank

Chinedu Edu (m.) wordt op de nek gesprongen door Jerson Cabral, die de 3-0 van FC Twente tegen Heracles Almelo viert. (15-01-2016)
Chinedu Edu (m.) wordt op de nek gesprongen door Jerson Cabral, die de 3-0 van FC Twente tegen Heracles Almelo viert. (15-01-2016)

FC Twente is vrijdagavond uitstekend begonnen aan de tweede seizoenshelft van de Eredivisie. In een kolkende Grolsch Veste waren de Tukkers met maar liefst 4-0 te sterk voor streekgenoot Heracles Almelo. Twente speelde weer eens als vanouds en had heel veel vertrouwen.

Een fanatieke achterban van FC Twente hoopte op betere tijden na de winterstop. De spelers van coach René Hake konden wel wat steun gebruiken en begonnen gepassioneerd aan de derby. Na ruim een kwartier spelen opende Chinedu Ede de score uit de rebound: 1-0. Zoals zo vaak was Hakim Ziyech betrokken bij het Twentse doelpunt. De ex-aanvoerder omspeelde twee verdedigers en zag dat Bram Castro moeite had om zijn van richting veranderde schot te pareren.

Ziyech nam zijn ploeg daarna verder op sleeptouw. Na een half uur dribbelde de middenvelder in de stijl van Lionel Messi door de Almelose verdediging. Bij het bereiken van het strafschopgebied was de buitenkant van de linkervoet goed voor een magistrale treffer via binnenkant paal: 2-0. Het was lang geleden, maar Twente heerste weer eens in de eigen Grolsch Veste. Heracles had behoudens de laatste minuut weinig in te brengen. In blessuretijd knalde Wout Weghorst na een goede aanname namelijk nog op doel, tot zijn grote verbazing werd het schot echter gered door Nick Marsman.

Na rust blokte Ziyech een uittrap van Castro, wat bijna tot de 3-0 leidde. De bal rolde echter net naast het doel van Heracles. Jerson Cabral kreeg even later dé kans om de wedstrijd wel in het slot te gooien. Op aangeven van Ziyech had de buitenspeler van Twente echter te veel tijd nodig, waarna de Heracles-defensie weer in tact was. Twente ging maar door en kwam alsnog op 3-0. Aanvoerder Felipe Gutiérrez beloonde een fantastische actie met dito voorzet en bereikte Ede bij de tweede paal. De Duitser wist wel raad met het buitenkansje en maakt zijn tweede voor Twente.

Amper twee minuten later brak Cabral door aan de rechterkant. De oud-speler van Feyenoord had oog voor de mee opgekomen Hidde ter Avest. De rechtsback van Twente was trefzeker via een been van een Heracles-verdediger en maakt zijn eerste Eredivisie-goal voor de Tukkers: 4-0. Heracles speelde erg zwak en werd overrompeld door een gepassioneerd FC Twente. Tien minuten voor tijd kreeg uitblinker Ziyech nog een publiekswissel. Ondanks zijn uitspraken en het ontnemen van de aanvoerdersband sloot het publiek en de spelersgroep de spelmaker weer in de armen.

Door: Koen Larmit

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner