16.01.2016 20:23

Moeizame zege voor Vitesse op SC Cambuur

Sheran Yeini (l.) geeft alles om de bal van SC Cambuur-speler Jack Byrne (m.) te veroveren. (16-01-2016)

Cambuur heeft zaterdagavond met 0-2 verloren van Vitesse. Ondanks een goede eerste helft, bleven de Leeuwarders met nul punten achter nadat Milot Rashica vroeg in de tweede helft scoorde en Valeri Qazaishvili het vlak voor tijd besliste.

Hoewel Cambuur op dit moment de zeventiende plaats bezit in de Eredivisie, wist het in de eerste helft prima op te boksen tegen nummer vijf Vitesse. Al vroeg in de wedstrijd kreeg Bartholomew Ogbeche een prima mogelijkheid, nadat hij vanaf rechts de bal kreeg van Mikhail Rosheuvel. Even later kreeg ook Vitesse een grote kans, zowel Isaiah Brown, Dominic Solanke en Rashica kregen van dichtbij de kans om Leonard Nienhuis onder vuur te nemen, maar slaagden er niet in de doelman te passeren.

Cambuur was op het gladde kunstgras de dominante partij en kreeg via Ogbeche meerdere mogelijkheden. Ook twee vrije trappen van Jack Byrne waren gevaarlijk, maar gingen uiteindelijk over of naast het doel. Vitesse bracht aanvallend weinig, maar kreeg wel de grootste kansen, steeds na slecht verdedigen van Cambuur. Zo ging Marvin Peersman in de fout, waardoor Brown één op één met Nienhuis kwam te staan. Brown had echter te veel tijd nodig en gaf Peersman daarmee de mogelijkheid zich te herstellen. Ook Martijn van der Laan bezorgde Brown bijna een enorme mogelijkheid door hem zomaar de bal in de voeten te spelen, maar Nienhuis loste het goed op. Tot slot kreeg ook Qazaishvili vlak voor rust nog een goede mogelijkheid, na een goed voorzet van Rashica.

In de tweede helft sloeg Vitesse wel meteen toe. Qazaishvili was Nienhuis voorbij, maar stuitte nog op Van der Laan. De rebound was echter voor Rashica, die met rechts feilloos binnen schoot. Al snel waren de Arnhemmers ook dicht bij de 0-2, nadat Kevin Diks bij een corner een fraaie loopactie maakte en maar net naast schoot.

Het zat Cambuur vervolgens niet mee, zo werd de thuisploeg een hoekschop ontzegd en een strafschop, nadat Arnold Kruiswijk hands maakte. Ook in de afronding zat het niet mee, na een fraai hakje van Ogbeche wilde Van de Streek zijn teamgenoot te graag de goal gunnen, waardoor Maikel van der Werff ertussen zat. In blessuretijd wist Vitesse de wedstrijd alsnog te beslissen, na een fraaie actie maakte Qazaishvili nog de 0-2.

Vitesse stijgt dankzij de moeizame zege naar de vierde plaats, SC Cambuur wist geen punten goed te maken ten opzichte van concurrenten Roda JC en FC Twente en blijft op de zeventiende plaats staan.

Door: Jessica Westdijk