23.01.2016 14:59

Drie scenario's bij belastingfraude FC Twente

Net nadat FC Twente de zaak rondom Doyen Sports afsloot met de licentiecommissie, kwam er een nieuw lijk uit de kast in Enschede. De club heeft mogelijk belasting ontdoken bij de transfer van Dušan Tadić. Er is een nieuw onderzoek gestart naar het handelen van FC Twente, waarbij er weer flink gestraft kan worden.

De Tubantia onderzocht de omstandigheden rondom de overgang van Tadić naar Southampton. Uit papierwerk blijkt dat FC Twente voor een som van drie miljoen euro heeft bemiddeld bij de overgang van de Serviër. Het is niet bekend waar de drie miljoen euro is gebleven en mogelijk heeft FC Twente het geld op een dusdanige manier verspreid, dat het geen belasting betaalde over het bedrag.

Volgens het regionale medium is het mogelijk dat de drie miljoen euro rechtstreeks naar Tadić zelf is gegaan, in de vorm van een vertrekpremie. In dat geval maakt FC Twente zich schuldig aan belastingontduiking, wat te maken heeft met de afdracht van loonbelasting en andere sociale premies.

De tweede situatie is dat het bedrag van drie miljoen euro naar diverse functionarissen bij FC Twente is gegaan. In dat geval is er een stroom van geld richting de zaakwaarnemer van Tadić gegaan, die vervolgens de miljoenen euro's terugstuurde richting Enschede. Een trainer, bestuurder of directeur zou op deze manier profiteren van belastingvrij geld, wat logischerwijs ook strafbaar is.

Voor FC Twente is het derde scenario ook meteen de gunstigste. De drie miljoen euro kan verdwenen zijn in de zakken van de zaakwaarnemer van Tadić. In het geval dat FC Twente een snelle transfer wilde forceren en daarvoor betaald heeft aan de belangenbehartiger van de aanvaller, ontspringt FC Twente de dans. De ploeg is dan namelijk niet strafbaar, maar juist de zaakwaarnemer.

Mocht FC Twente toch gestraft worden rondom de transfer van Tadić, dan kan het hoogstwaarschijnlijk een dikke boete tegemoet zien. Hieronder valt ook de belasting die oorspronkelijk afgedragen moest worden over het bedrag van drie miljoen euro. Ook kan de licentiecommissie weer in beeld komen, waarbij puntenaftrek tot de mogelijkheden behoort.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner