23.01.2016 20:23

Heracles met moeite langs De Graafschap

Brahim Darri (r.) krijgt de felicitaties van zijn ploeggenoten na het scoren van de 1-0 tijdens het competitieduel Heracles Almelo - De Graafschap. (23-01-2016)

Heracles Almelo is de nieuwe nummer vier van de Eredivisie. Het had zaterdagavond veel moeite met hekkensluiter De Graafschap, maar pakte uiteindelijk de drie punten door met 2-1 te winnen.

Heracles Almelo ging de wedstrijd in om zich te revancheren op de teleurstellende 4-0 nederlaag bij rivaal FC Twente, waar het juist mogelijkheden zag om voor het eerst sinds jaren een uitoverwinning te boeken bij de Enschedeërs. Een overwinning tegen de Gelderse hekkensluiter was daarom welkom, waarmee het in ieder geval tijdelijk naar plek vier van de Eredivisie kon stijgen. De Graafschap daarentegen kende een prima begin van 2016 door een zege te boeken op Excelsior, waarmee het puntentotaal dit seizoen op acht werd gezet. De Doetinchemmers wilden niets liever dan een vervolg aan deze driepunter geven tegen Heracles.

De Graafschap liet dat in de eerste helft zien. Het was beter dan Heracles Almelo, al had het dat ook aan de Heraclieden zelf te danken. De thuisploeg was onthutsend zwak, ondanks een redelijk begin. In de vierde minuut creëerde het een kans voor Peter van Ooijen, die de bal van zo'n tien meter van het doel in het zijnet kreeg. Deze teleurstellende misser leek een flinke impact te hebben op het team van John Stegeman, dat daarna erg slordig speelde. De Graafschap kwam zodoende als betere van de twee bovendrijven en raakte liefst twee keer het houtwerk. In de zeventiende minuut raakte Karim Tarfi de paal nadat hij van dertig meter poogde Bram Castro te verschalken. De keeper liet de bal gaan in de veronderstelling dat hij wel naast zou gaan, maar de goalie kwam met de schrik vrij toen hij de bal tegen de paal zag gaan. In de 37ste minuut waren de Superboeren wederom gevaarlijk, toen Bryan Smeets hard richting doel schoot van ruim twintig meter. Hier was Castro wel alert; hij tikte de bal tegen de lat. Uit de daaropvolgende counter kwam juist Heracles op voorsprong. Een slim overstapje van Weghorst zorgde ervoor dat Brahim Darri naar binnen kon trekken naar zijn favoriete been, om de bal langs Hidde Jurjus te krullen en de thuisploeg op voorsprong te zetten.

In de tweede helft kon De Graafschap niet opbrengen wat het in de eerste helft wel kon. Weliswaar raakte het in minuut 59 wederom de paal door een kopbal van Ted van de Pavert, verder liet het zich een stuk minder zien in het tweede bedrijf. Heracles kreeg meer grip op de wedstrijd en dat betaalde zich in de 73ste minuut uit in een doelpunt. Toen krulde Thomas Bruns van ruim 25 meter de bal op fenomenale wijze achter doelman Jurjus, waarmee de stand op 2-0 werd gezet en de wedstrijd beslist leek. Het werd nog wel even spannend in Almelo. Andrew Driver zorgde in de 87ste minuut voor de aansluitingstreffer door hard langs Castro te schieten, waardoor de uitploeg nog één doelpunt nodig had voor een puntje. Het lukte De Graafschap alleen niet om tot echte kansen te komen in de slotfase. Hierdoor blijft het puntenaantal van hekkensluiter steken op acht, terwijl Heracles zich wederom de trotse nummer vier van de Eredivisie mag noemen.

Door: Nino Vermeulen