23.01.2016 21:41

Vrije trap Faik bezorgt Roda JC overwinning

Hicham Faik (m.) kan juichen na het scoren van de 0-1 tijdens het competitieduel Excelsior - Roda JC Kerkrade. (23-01-2016)

Roda JC heeft zaterdagavond de degradatiekraker tegen Excelsior weten te winnen. Lange tijd leek de wedstrijd op een doelpuntloos gelijkspel uit te lopen, maar vlak voor tijd werd het toch nog 0-1 via Hicham Faik.

De openingsfase speelde zich af in hoog tempo, er stond voor beide ploegen immers veel op het spel. Na drie minuten kwam de eerste doelpoging op naam van Brandley Kuwas. Hij trok vanaf de linkerkant naar binnen, om vervolgens van afstand uit te halen. Zijn schot eindigde recht in de handen van de doelman van Roda JC. Even later deed ook Roda JC de eerste poging. Een corner van Jordy Buijs werd door Mitchel Paulissen voorlangs geschoten.

Naar mate de eerste helft vorderde, ontstonden er meer kansen voor de Limburgers, met name uit de omschakeling. Kristoffer Peterson slalomde zich een weg door de verdediging en zag vervolgens zijn schot gekraakt worden. De rebound was voor Tom Van Hyfte, die van dichtbij moest scoren maar dat naliet. Ook uit een vrije trap van Buijs was Roda JC dicht bij een goal, maar de vrije trap werd uit de doelmond weggehaald door de Rotterdamse verdediging. Daardoor gingen beide ploegen rusten met 0-0.

De tweede helft begon met een opmerkelijke combinatie van Excelsior: Rick Kruys, Henrico Drost en Sander Fischer doken met z’n drieën opeens op voor het doel van Roda JC. Kruys had uiteindelijk de mogelijkheid om van dichtbij te schieten, maar schoot net voorlangs. Daarna duurde het lang voordat de toeschouwers op Woudestein weer spektakel te zien kregen, maar tien minuten voor tijd kwam de wedstrijd toch nog echt los. Eerst was het invaller Daryl van Mieghem die na een fraaie pass van Kruys met links uit kon halen en zijn schot op een haar na het doel zag missen. Even later was het een invaller van Roda JC die het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. Uit een vrije trap van een meter of veertig scoorde Hicham Faik in één keer. De bal stuiterde en niemand wist het schot nog te keren.

De eerste Eredivisie-zege sinds 30 augustus geeft Roda JC weer wat lucht, het bezet nu de veertiende plaats met negentien punten. Excelsior volgt op de vijftiende plaats, met zeventien punten. Daarachter zit FC Twente met zestien punten. De Tukkers komen echter zondag nog in actie tegen PSV.

Door: Jessica Westdijk