23.01.2016 22:40

Heerenveen herstelt en wint van Willem II

Arber Zeneli viert de 1-1 tijdens het competitieduel sc Heerenveen - Willem II. (23-01-2016)

SC Heerenveen heeft een ogenschijnlijk klinkende overwinning geboekt op Willem II. De Friezen hadden zaterdagavond toch erg lastig tegen Willem II, dat lang een voorsprong genoot in Heerenveen. Uiteindelijk pakte de equipe van Foppe de Haan toch nog de zege: 3-1.

Voor Willem II was dit de uitgelezen mogelijkheid om een goed resultaat te pakken in het Abe Lenstra Stadion. De Friezen hadden een erg slechte serie achter de rug, met twaalf tegendoelpunten in drie wedstrijden over alle fronten en teleurstellend spel. Dit bleek ook in de eerste helft. De Haan stuurde zijn mannen met een nieuwe formatie het veld op; Henk Veerman en Mitchell te Vrede waren de twee spitsen in een 4-4-2 formatie. Dit kwam allesbehalve uit de verf in het eerste bedrijf. Het spel van Heerenveen liet niet te wensen over en de elf van De Haan maakte erg veel fouten. Eén daarvan werd afgestraft door de Tilburgers. Stefano Marzo legde Nick van der Velden neer in het Friese strafschopgebied en veroorzaakte daarmee een penalty, die in de 20ste minuut door Van der Velden zelf werd benut. Hij kreeg in de 41ste minuut wederom een grote kans na een fout van Marzo, maar ditmaal profiteerde hij niet door naast te schieten. Niettemin leidde Willem II met 0-1 bij rust, een terechte voorsprong.

In de tweede helft greep De Haan in door twee nieuwe gezichten in de ploeg te zetten. Kenneth Otigba en Morten Thorsby moesten het doen voor Heerenveen, zij vervingen Lucas Bijker en Mitchell te Vrede. Dat wierp in de tweede helft meteen zijn vruchten af. Heerenveen was in het eerste kwartier een stuk sterker dan in de eerste helft en creëerde daarin een aantal kansen, maar kwam niet tot scoren.

Juist toen Willem II weer wat meer grip op de wedstrijd leek te krijgen, viel het doelpunt van Heerenveen. In de 71ste minuut liet nieuweling Arber Zeneli van zijn beste kant zien door alert bij de bal te komen en binnen het strafschopgebied in de verre hoek te krullen. Vier minuten later werd het zelfs 2-1 voor Heerenveen. Het maakte dankbaar gebruik van het momentum dat nu aan de thuiskant lag en via een kopbal van invaller Otigba kwamen de Friezen op voorsprong, een kwartier voor tijd. De Tricolores probeerden nog wel wat, maar kwam niet tot een gelijkmaker. Uiteindelijk besliste Sam Larsson de wedstrijd. Hij pegelde een vrije trap van 25 meter hard in de kruising en zette de 3-1 en daarmee de eindstand op het scorebord.

Door de driepunter stijgt Heerenveen op de ranglijst naar een tiende plek en heeft het eindelijk weer wat te juichen. De eerste helft was voor discussie vatbaar, maar in de tweede helft liet Heerenveen zien wat het kon en veroverde de toppositie in het rechterrijtje in de Eredivisie. Voor Willem II vergroten de zorgen; Roda JC Kerkrade gaat de ploeg van Jurgen Streppel voorbij en dat kan FC Twente bij een overwinning uit bij PSV ook doen. Het verschil met de degradatiezone is maar twee punten.

Door: Nino Vermeulen