26.01.2016 20:22

FC Groningen in extremis naast Willem II

Willem II heeft dinsdagavond twee kostbare punten laten liggen in de strijd tegen degradatie. Het was dinsdagavond vele malen beter dan FC Groningen, maar door een goal in de laatste seconde werd het alsnog 1-1.

De eerste helft bood bijzonder weinig. Vooral in het eerste halfuur kenmerkten slordigheden, lange ballen en fifty-fifty-duels de wedstrijd. Het ging vooral om doorzettingsvermogen en discipline in het eerste gedeelte van de wedstrijd. Na een halfuur kwam er iets meer structuur in de wedstrijd, met Willem II dat duidelijk dominanter werd. Dit betaalde zich uit in grote kansen voor Erik Falkenburg en Guus Hupperts, maar zij wisten in drie pogingen Sergio Padt niet te passeren.

Ook FC Groningen kwam tot een kans; in de 42ste minuut blunderde Frank van der Struijk, waardoor Bryan Linssen de kans kreeg om de bal richting doel te schieten. Hij probeerde dat met een lobje over Kostas Lamprou heen, maar zag zijn poging op de bovenkant van de lat belanden. Uiteindelijk kwam de thuisploeg toch nog voor rust op voorsprong. De bal belandde in de 44ste minuut uit een corner van Lucas Andersen in het doel van Groningen. Dries Wuytens bleek de laatste aanraking te hebben in het rommelige doelpunt. Dit zorgde ervoor dat de ruststand toch nog een doelpunt kende: 1-0.

In de tweede helft probeerde ook Groningen iets meer het doel van de opponent op te zoeken. Dat ging wel met mate; de ploeg creëerde lang maar enkele kleine kansjes. De kans dat de 2-0 viel was groter dan op 1-1, met bijvoorbeeld een mogelijkheid voor Funso Ojo. De middenvelder verraste doelman Sergio Padt met een schot van zo'n dertig meter, dat op de lat belandde. Het slotoffensief van Groningen stelde lang niet al te veel voor, maar in de allerlaatste seconde kwam de ploeg van Van de Looi toch nog langszij. Een corner kwam bij Maduro, die per toeval de bal meekreeg en binnen tikte voor de 1-1.

Willem II was vele malen beter en had eigenlijk al 3-0 voor moeten staan in de laatste minuut, maar gaf het uiteindelijk tóch nog weg. Een driepunter had behoorlijk wat lucht gegeven in de strijd om degradatie, maar het verschil van drie punten met de degradatiestreep is absoluut nog niet overtuigend. Het past bovendien in het plaatje dat ook de twee wedstrijden daarvoor kenmerkte; Willem II verdiende veel meer, maar in 2016 is dit nog maar het enige punt dat de Tricolores hebben gepakt. Groningen neemt het puntje mee uit Tilburg en zal de wedstrijd zelf onmiddellijk vergeten, want het was net als in de vorige duels behoorlijk slecht van de noorderlingen.

Door: Nino Vermeulen