27.01.2016 22:41

Vitesse en Zwolle houden elkaar in balans

Een duel tussen twee verdedigers. PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen (l.) kan niet voorkomen dat Vitesse-talent Kevin Diks (r.) de bal net voor hem weg speelt. (27-01-2016)

Vitesse en PEC Zwolle hebben woensdagavond in een weinig spectaculair duel met 1-1 gelijkgespeeld. Beide goals vielen in een tijdsbestek van drie minuten.

Al na een paar minuten kreeg Renato Ibarra de eerste kans van de wedstrijd, toen PEC Zwolle-verdediger Thomas Lam iets te veel risico nam bij het uitverdedigen. Ibarra haalde van afstand uit, maar Mickey van der Hart redde. Een paar minuten later was Ibarra opnieuw opdreef en ontdeed hij zichzelf van drie Zwollenaren, vervolgens speelde hij de bal iets te ver voor zich uit, waardoor Van der Hart er op tijd bij was. Er volgden meerdere kansen voor Vitesse, ondermeer na een goede voorzet van Dominic Solanke, maar Thomas Lam verdedigde goed.

De opmerkelijkste momenten van de eerste helft vonden plaats na ongeveer een halfuur. Eerst werd Lars Veldwijk in het strafschopgebied naar de grond gewerkt door Maikel van der Werff. Scheidsrechter Janssen stond echter op grote afstand en wuifde het weg, waar hij rood en een penalty had moeten geven. Even later had ook Vitesse recht gehad op een penalty, nadat Bram van Polen de bal op zijn hand kreeg. Ook die roep om een penalty werd door de arbiter weggewuifd. Vlak voor rust kreeg PEC Zwolle nog een domper te verwerken, toen Gustavo Hebling zich met een blessure moest laten vervangen.

Aan het begin van de tweede helft was Dirk Marcellis dicht bij de openingstreffer met een hard schot van afstand, hij wist Eloy Room bijna te verrassen, maar de doelman redde alsnog. Verder gebeurde er in de eerste twintig minuten na rust weinig, totdat Vitesse plotseling op voorsprong kwam. Het was aanvoerder Bram van Polen die in zijn eigen doel scoorde na een strakke voorzet van Ibarra. Lang duurde de voorsprong van Vitesse echter niet, want even later scoorde Dirk Marcellis. De bal ging een tijdje snel heen en weer in het strafschopgebied van Vitesse en uiteindelijk belandde een voorzet van Sheraldo Becker op het scheenbeen van Marcellis, die van dichtbij scoorde.

Het was vooral PEC Zwolle dat daarna nog aanspraak maakte op de overwinning, want de bal bleef meerdere keren hangen in het strafschopgebied van Vitesse. Nijland deed nog een poging, maar Room redde goed. Vitesse en PEC Zwolle moesten beiden genoegen nemen met een punt. De Arnhemmers bezetten nu de zesde plaats in de Eredivisie, PEC Zwolle de achtste.

Door: Jessica Westdijk