30.01.2016 21:49

FC Groningen boekt eerste zege van 2016

FC Groningen viert de treffer van Alexander Sørloth (#13) tijdens het competitieduel PEC Zwolle - FC Groningen. (30-01-2016)

FC Groningen heeft zaterdagavond met 1-3 gewonnen van PEC Zwolle. Ruim tien minuten voor tijd werd de wedstrijd door Danny Hoesen beslist.

Al vanaf de openingsfase was het een vermakelijk duel, dat begon met een aantal goede aanvallen van PEC Zwolle. Zo stuurde Stef Nijland Kingsley Ehizibue slim weg op de rechterflank, maar laatstgenoemde wist Desevio Payne niet voorbij te komen. Even later had Nijland zelf een goede kans, toen Queensy Menig een goede voorzet afleverde. Nijland wist echter net zijn hoofd niet tegen de bal te zetten. Maar ook wat FC Groningen liet zien was niet verkeerd. Een goede combinatie tussen Michael de Leeuw en Simon Tibbling eindigde met een schot van de Zweedse middenvelder, waar Mickey van der Hart de grootste moeite mee had.

Na ruim een kwartier kwamen de Groningers op voorsprong dankzij een doelpunt van Alexander  Sørloth, die een voorzet van Bryan Linssen binnen kopte. Zwolle protesteerde tegen het doelpunt, omdat Van der Hart gehinderd zou zijn, maar het doelpunt werd toch goedgekeurd. De Noor blesseerde zich bij zijn goal echter en werd vervangen door Hoesen. De rest van de eerste helft was PEC Zwolle de sterkere partij, maar het had moeite het Groningse strafschopgebied in te komen. De Zwollenaren moesten het dus van afstandsschoten hebben, maar dat resulteerde niet in een goal.

De tweede helft begon niet al te spectaculair, maar al snel deed de tweede helft qua vermaak niets onder voor de eerste helft. Eerst kon Hedwiges Maduro nog ternauwernood ingrijpen, voordat Nijland in kon tikken, maar een minuut later was het alsnog raak. Wout Brama leverde een geweldige assist af, die zo op het hoofd van Thomas Lam terecht kwam. De verdediger hoefde alleen nog maar tegen de bal aan te lopen en scoorde.

Slechts zes minuten later herstelde FC Groningen de voorsprong al. Hans Hateboer zette de bal voor vanaf rechts, Hoesen verlengde de bal met een subtiel tikje en De Leeuw rondde het netjes af met links. Daarmee was de wedstrijd echter nog niet beslist, dat duurde tot ongeveer tien minuten voor tijd. Invaller Oussama Idrissi leverde vanaf rechts een strakke voorzet af, waarna Hoesen van dichtbij de bal hard en hoog in het doel jaagde. 1-3 was ook de eindstand en zorgt ervoor dat FC Groningen nu negende staat op de ranglijst. PEC Zwolle zakt naar de tiende plaats.

Door: Jessica Westdijk