31.01.2016 16:21

Heerenveen nipt te sterk in Friese derby

De spelers van sc Heerenveen vieren het doelpunt van Arber Zeleni tegen SC Cambuur. (31-01-2016)

In een Leeuwardense heksenketel heeft sc Heerenveen weten te winnen van aartsrivaal SC Cambuur. Een prachtig doelpunt van Arber Zeneli was zondagmiddag genoeg om de zege in de Friese derby over de streep te trekken.

De Friese derby is al vrij lang een van de meest beladen wedstrijden in de Eredivisie. In de preparatie op dit duel kwamen liefst drieduizend fans opdagen bij de training van Cambuur, dat eerder dit seizoen 2-0 verloor van de aartsrivaal in het Abe Lenstra Stadion. In deze wedstrijd móést het gebeuren voor trainer Henk de Jong en zijn mannen. Het had daarbij wel een ploeg in vorm tegenover zich: Heerenveen had net een 1-2 zege bij Feyenoord achter de rug en wilde van de positieve spirit gebruikmaken om ook tegen de Leeuwarders resultaat te halen.

Na de uitgebreide preparatie was de eerste helft niet helemaal wat men ervan had verwacht. Beide ploegen speelden voorzichtig en echt veel kansen creëerden de Friezen niet. De agressie die vaak bij een Friese derby komt kijken, was ook niet aanwezig. Het initiatief schommelde heen en weer, maar zowel Cambuur als Heerenveen maakte daar weinig gebruik van. Hierdoor bleef het bij 0-0 in de eerste helft, een terechte stand gezien het spelbeeld.

Na een behoudende eerste helft kwam Heerenveen vliegend uit de startblokken in het tweede bedrijf. Al na drie minuten stond de enige treffer van de middag op het scorebord. Arber Zeneli omspeelde Martijn van der Laan en knalde van twintig meter op fraaie wijze in de kruising. Cambuur had vervolgens de zware taak om deze voorsprong om te buigen. Het zocht het initiatief op en de route naar het vijandige doel werd steeds vaker gevonden.

Heerenveen wachtte geduldig af tot Cambuur in de buurt van het doel van Erwin Mulder kwam, om dan zo goed mogelijk uit te verdedigen. Die tactiek wierp zijn vruchten af. De thuisploeg raakte met de minuut meer gefrustreerd en kon er geen noemenswaardig slotoffensief uitpersen in de laatste paar minuten. De grimmige sfeer die hing in Leeuwarden hielp de elf op het veld niet om een positieve draai aan de wedstrijd te geven, waardoor het bij 0-1 bleef.

Door de overwinning boekt Heerenveen de derde zege op rij en ziet het de play-off-plekken voor Europees voetbal lonken. Dat er tegen Cambuur is gewonnen, zal de ploeg van Foppe de Haan ongetwijfeld een enorme boost opleveren. Bij de geelblauwen is het scenario omgekeerd; het team van Henk de Jong zat al in een dip met drie verloren partijen op rij en die ontevredenheid zal met dit verlies niet weggaan. Het heeft nu tweemaal in één seizoen verloren van de aartsrivalen van dertig kilometer verderop en staat tot overmaat van ramp op een zorgwekkende zeventiende plaats in de Eredivisie.

Door: Nino Vermeulen