04.02.2016 08:20

Hartoperatie beëindigt seizoen Oosterwijk

Jari Oosterwijk (r.) en Sander Fischer reageren op een lange bal van achteruit tijdens Excelsior - FC Twente. (05-12-2015)
Jari Oosterwijk (r.) en Sander Fischer reageren op een lange bal van achteruit tijdens Excelsior - FC Twente. (05-12-2015)

FC Twente kan de rest van dit seizoen niet meer beschikken over Jari Oosterwijk. De spits ondergaat over vier weken een medische ingreep aan zijn hart, omdat hij al maanden last heeft van zogeheten boezemfibrilleren, een hartritmestoornis. "Ik wil hier graag zo snel mogelijk vanaf zijn", zegt Oosterwijk donderdag op de website van de Tukkers.

De twintigjarige jeugdinternational heeft sinds begin dit seizoen last van boezemfibrilleren, een relatief onschuldige vorm van een hartritmestoornis. "Hij kan er bij wijze van spreken honderd jaar oud mee worden", aldus teamarts Bas Peijs. Toch kiest de spits zelf voor een operatie, waarbij het plekje bij zijn hart dat voor de problemen zorgt wordt dichtgebrand. "Er is geen spoed bij, maar het is voor Jari gewoon heel vervelend, het zorgt voor een opgejaagd gevoel."

Boezemfibrilleren komt slechts sporadisch voor onder jongeren. Mensen onder de zestig jaar hebben één procent kans het te krijgen. "Jari is wat dat betreft een uitzondering", aldus Peijs. "Wanneer hij zo'n aanval krijgt, moet het hart weer in het goede ritme gebracht worden. Dat kan met medicatie, maar ook met een elektrische schok. Medisch gezien is er geen noodzaak om de ingreep te ondergaan, maar Jari kiest er nu zelf voor."

Vanwege de financiële problemen en het vertrek van veel 'dure' spelers bij FC Twente doet trainer René Hake dit seizoen, deels noodgedwongen, een beroep op heel wat jonge talenten. Oosterwijk kwam al veertien keer in actie in de Eredivisie en maakte drie doelpunten. Vorig seizoen was hij vijftien keer trefzeker in de Jupiler League.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner