06.02.2016 20:25

ADO geeft overwinning weg tegen Roda JC

Ruben Schaken (l.) wurmt zich letterlijk voor Ard van Peppen tijdens de competitiewedstrijd ADO Den Haag - Roda JC. (06-02-2016)

In een duel met weinig kansen is het zowel ADO Den Haag als Roda JC Kerkrade gelukt om twee keer te scoren. De Hagenaren leken af te stevenen op een overwinning, maar Kristoffer Peterson zorgde met een knal van afstand ervoor dat beide ploegen één punt aan de wedstrijd overhielden: 2-2.

Roda JC speelde midweeks het bekerduel met Feyenoord (0-1 na verlenging) en het was te merken dat de Limburgers een extra wedstrijd in de benen hadden. Het team van Darije Kalezić liet zich weinig zien op de helft van de thuisploeg zijn, maar gaf aan de andere kant ook weinig weg. Door een fout van Marcos Gullón kwam Roda JC echter wel op achterstand. De Spanjaard speelde de bal te kort terug op Benjamin van Leer, die met een sliding voorkwam dat Ruben Schaken kon scoren. Kevin Jansen pikte daarna de bal op een meter of dertig van het doel op en omdat Van Leer nog niet terug was, kon hij de score openen.

De manschappen van Henk Fraser begonnen na de voorsprong beter te voetballen, maar tot grote kansen leidde dat niet. Mike Havenaar vroeg om lange ballen, maar werd nauwelijks bediend. Roda JC leek het eerste bedrijf zonder een echte kans af te sluiten, maar Gullón testte doelman Martin Hansen met een omhaal. Diezelfde Gullón was even later betrokken bij de onverwachte gelijkmaker van de bezoekers uit Kerkrade. Vito Wormgoor liet een voorzet van de Spanjaard lopen, waardoor Tom Van Hyfte van dichtbij zorgde voor een gelijke stand.

Roda JC leek na rust goed uit de startblokken te komen, maar de goede periode van de Limburgers duurde niet lang. ADO Den Haag werd steeds sterker, wat tien minuten na rust resulteerde in een voorsprong. Édouard Duplan, misschien wel de beste man op het veld, sneed een vrije trap goed aan en vond Timothy Derijck. De Belg won het kopduel van landgenoot Van Hyfte en zorgde ervoor dat zijn team opnieuw op voorsprong kwam.

ADO Den Haag ging na de 2-1 op jacht naar een derde doelpunt, maar die kwam er niet. Roda JC scoorde echter wel nog een keer. Nadat Uğur İnceman de lat had geraakt, zorgde invaller Kristoffer Peterson ervoor dat Roda JC voor de tweede keer op gelijke hoogte kwam met de thuisploeg. Via Rydell Poepon kregen de bezoekers zelfs nog twee enorme kansen om de drie punten uit Den Haag mee te nemen, maar de club uit Kerkrade kreeg niet meer dan het verdiende.

Heel veel schieten beide ploegen niet op met het gelijkspel. ADO Den Haag blijft op de twaalfde plaats staan en heeft nu een achterstand van twee punten op PEC Zwolle, de nummer elf van de Eredivisie. Roda JC neemt weer iets meer afstand van de degradatiezone en blijft op de dertiende plek staan.

Door: Vincent Houttuin