06.02.2016 21:40

FC Twente in dying seconds langs Heerenveen

FC Twente heeft diep in de slotfase de volle buit gepakt op bezoek bij sc Heerenveen . De ploeg had zaterdagavond de laatste twintig minuten een overtal door een rode kaart voor Joost van Aken en maakte hier in de dying seconds uitstekend gebruik van met treffers van Jerson Cabral en Hakim Ziyech (1-3).

Na een klein kwartier spelen, was het Heerenveen dat in haar eigen Abe Lenstra Stadion de leiding in handen nam. Nick Marsman dacht een hoge bal makkelijk te kunnen vangen, maar liep daarbij tegen ploeggenoot Bruno Uvini op, wat ertoe leidde dat hij de bal losliet. Henk Veerman, die in de buurt stond, profiteerde van het geklungel door simpel binnen te schieten (1-0). Enkele minuten later maakte Marsman zijn fout enigszins goed door een vrije trap van Sam Larsson via de paal uit het doel te krijgen.

Hierna was het Twente dat meer en meer gevaar begon te stichten. Cabral (zijnet) en Ziyech (paal) waren kansrijk alvorens laatstgenoemde bal in de veertigste minuut op het hoofd van Uvini krulde. De Braziliaanse centrumverdediger wist wel raad met het buitenkansje en kopte de 1-1 binnen, waarmee hij verantwoordelijk was voor de ruststand. Na de theepauze was het Twente dat sterker uit de startblokken kwam, met onder meer schietkansen voor Chinedu Ede en Ziyech. Beide keren lag Erwin Mulder echter in de weg.

Ook Heerenveen bleef niet ongevaarlijk, maar de ploeg moest na 69 minuten wel afscheid nemen van Van Aken. De jonge verdediger ging met een tackle op Zakaria el Azzouzi dom in de fout, want het leverde hem zijn tweede gele kaart van de wedstrijd op. Ondanks het ondertal was het vervolgens wel de thuisploeg die het meeste gevaar stichtte, maar van grote kansen was geen sprake.

Op het moment dat een 1-1 gelijkspel de eindstand leek te gaan worden, kwam de bal via invaller Thomas Agyepong voor de voeten van Cabral, die met een laag rollertje het leer voorbij Mulder kreeg en Twente de 1-2 overwinning schonk. Tot besluit was het diep in de blessuretijd Ziyech die ontsnapte aan de Heerenveen-verdediging en ook nog eens de 1-3 op het scorebord zette.

Door deze zege gaat FC Twente Willem II voorbij op de ranglijst, waardoor de ploeg nu op de veertiende plek staat. Heerenveen blijft steken op de elfde plek en heeft zeven punten meer dan de Tukkers.

Door: Joey Knobben