07.02.2016 18:41

PSV bezorgt FC Utrecht eerste thuisnederlaag

In de KNVB beker maakte Marco van Ginkel een ongelukkige indruk, maar in het Eredivisie-duel met FC Utrecht neemt hij zijn sportieve revanche door de 0-2 binnen te schieten. (07-02-2016)

PSV heeft zondagmiddag revanche genomen voor de uitschakeling van donderdag in het bekertoernooi door FC Utrecht de eerste thuisnederlaag van het seizoen te bezorgen en de koppositie in de Eredivisie te heroveren.

FC Utrecht leunde in de openingsfase achterover en liet PSV komen. De ploeg had moeite om kansen te creëren en was behoudens een mislukte poging van Santiago Arias nauwelijks dreigend. Toch kwamen de bezoekers binnen het kwartier al op voorsprong want de eerste echte kans leverde PSV direct een treffer op. Luuk de Jong verlengde de bal goed op de mee opgekomen Arias die alleen Utrecht-doelman Robbin Ruiter nog voor zich had. Via de hand van Ruiter schoot de back van PSV vervolgens van dichtbij de 0-1 tegen de touwen.

Het duurde niet lang voordat de ploeg uit Eindhoven, met wat geluk, ook op 0-2 kwam. Via de knie van Ramon Leeuwin belandde de bal plots voor de voeten van de vrijstaande Marco van Ginkel. Die dacht niet na, schoof het leder droog achter Ruiter en maakte zijn eerste goal in dienst van PSV. In het vervolg van de eerste helft moest FC Utrecht op zoek naar de aansluitingstreffer, maar de ploeg speelde aanvallend weinig klaar. De beste kans was zelfs voor PSV. Op aangeven van Arias kopte De Jong uit een lastige positie de bal richting de goal. Voor de doellijn hielp Mark van der Maarel zijn keeper, die overigens wel op de goede plek stond, een handje door de inzet van De Jong weg te schieten.

Tien minuten na rust ontsnapten de bezoekers aan een tegentreffer. Uit een hoekschop van Yassin Ayoub kopte Ruud Boymans, op het laatste moment basisspeler doordat Patrick Joosten in de warming-up geblesseerd uitviel, van dichtbij snoeihard op de lat. Daarbij zat PSV-goalie Jeroen Zoet er overigens volledig naast. FC Utrecht werd dreigender en ging gesteund door het publiek op jacht naar de aansluitingstreffer. Kansen waren er, voor Sébastien Haller en Van der Maarel, maar een doelpunt van de thuisploeg bleef vooralsnog uit.

In het laatste kwartier kregen beide ploegen nog kleine kansjes. Namens FC Utrecht misten Haller, Boymans en Issa Kallon en bij PSV waren Jorrit Hendrix, Van Ginkel en Jetro Willems niet trefzeker. Gescoord werd er dus niet meer en dus boekte een degelijk PSV een 0-2 zege. Dankzij die zege hebben de Eindhovenaren de koppositie van Ajax weer overgenomen. FC Utrecht zakt een plekje en staat na zondag negende.

Door: Roel Egberts