08.02.2016 12:34

Stans: "Nooit sprake van paniekvoetbal"

Excelsior speelde vrijdag gelijk tegen Willem II (0-0) en daarmee schieten de Kralingers niets op in de strijd tegen degradatie. De ploeg van trainer Alfons Groenendijk hield tweemaal achter elkaar de nul, maar scoorde ook niet. Volgens spelbepaler Jeff Stans zit daar ook het probleem.

Op Woudestein wordt nog altijd niet gewanhoopt na het zoveelste puntenverlies dit seizoen. "Nee, met capabele mensen als Ferry de Haan en Wouter Gudde weet je gewoon dat zij niet in paniek raken", zegt Stans tegenover Voetbal.com. "In mijn tijd bij RKC was dat compleet anders. Zij haalden spelers bij grote clubs op via huurperiodes, maar ook dat hielp niet om RKC erin te houden. Daarin zit ook direct het verschil met Excelsior: er is nooit sprake van paniekvoetbal." Wel vindt de middenvelder dat Excelsior scherp zal moeten zijn de komende tijd. "Als je niet scoort en je wint niet, dan wordt het lastig. En we hebben de punten gewoon hard nodig."

Doorbraak
Jeff Stans brak vorig seizoen definitief door. De uit Vlaardingen afkomstige middenvelder speelde eerder voor RKC Waalwijk, maar basisspeler was hij niet. "Ik ben een typische nummer tien: het geven van assists of het zelf maken van doelpunten. Ik kreeg op die plek niet mijn kans en later bij Excelsior wel. Je ziet wat dat heeft opgeleverd." Stans weet ook hoe dat komt. "Zonder arrogant te zijn: als voetballer moet je vertrouwen op je eigen kwaliteiten. Daarnaast moet je hard werken en ook geluk hebben. Hier is dat goed uitgepakt."

De middenvelder is niet alleen bij Excelsior bezig met voetbal, ook in de avonduren 'klust' hij bij. "Ik ben jeugdtrainer bij mijn oude club VFC in Vlaardingen. Daar heb ik ook een opleiding voor gedaan en ik vind het mooi om mijn kennis en ervaring over te brengen op de allerkleinsten", geeft hij aan. "En ik zeg altijd dat zij mij als trainer moeten zien en niet als Jeff Stans van Excelsior. Ik wil hen iets leren, maar ze hoeven echt niet tegen mij op te kijken."

Vooruit
Ondanks een wat moeizamer seizoen kijkt Stans met veel bewondering terug op vorig seizoen. "De halve finale in de beker en ruime handhaving in de Eredivisie. Het was mooi om mee te maken." Maar hoe anders is het nu. "We moeten geduld hebben en knokken. Hard werken is de basis, maar belangrijk wordt om de kansen te benutten. Dan maak je het jezelf een stuk makkelijker."

Over zijn eigen toekomst heeft Stans nog niet nagedacht, ondanks dat hij na dit seizoen transfervrij is. "Ik weet nog niet wat ik ga doen. Ik zit hier op mijn plek en verlengen is een serieuze optie. Maar een leuke middenmotor of subtopper lijkt me ook geweldig", verklaart hij. "Ambities richting het buitenland? Natuurlijk, maar dan moet het een goed aangeschreven competitie zijn. Geld is voor mij niet het belangrijkste, ook niet als er een club komt uit het verre oosten of Kazachstan. Dat trekt mij totaal niet. En ik wil ook mijn familie niet missen. Excelsior zou daarom ook perfect zijn."

Door: Michael de Vogel

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner