12.02.2016 21:50

Agressief Cambuur verliest ook zonder De Jong

Laagvlieger SC Cambuur heeft vrijdagavond ondanks veel strijd in de slotfase verloren van een gelukkiger FC Utrecht. De ploeg in grote zorgen streed voor elke meter, maar kon nauwelijks gevaarlijk worden. Winnaar Utrecht zag een sterkere tweede helft beloond worden door late doelpunten: 0-2.

SC Cambuur wilde, zonder de vertrokken coach Henk de Jong, weer eens punten pakken na vijf wedstrijden zonder zege. Met de van een blessure teruggekeerde Martijn Barto en Darryl Lachman in de basis startten de Friezen strijdbaar. Het balbezit was voor de thuisploeg, terwijl FC Utrecht even de aap uit de boom keek in de openingsfase. De gedrevenheid bij Cambuur leidde echter tot veel overtredingen en gele kaarten, mogelijkheden waren er nauwelijks.

Pas na een klein half uur zochten Kevin van Veen en Jack Byrne het Utrecht-doel via afstandsschoten. Doelman Robbin Ruiter had echter beide keren een antwoord. Net zoals op de beste kans van de eerste helft. Ruiter redde namelijk de bal uit het doel na een kopbal van Marvin Peersman. Ook het laatste gedeelte van de eerste helft bracht veel agressiviteit en strijd met zich mee. Barto (bebloede wang, foto) en Yassin Ayoub (gebroken rib) waren daarvan de slachtoffers en moesten het veld vroegtijdig verlaten.

Utrecht begon de tweede helft beter en greep het initiatief. Omdat Cambuur met vijf verdedigers een sterk blok op de been bracht, kwamen de bezoekers maar mondjesmaat dreigend voor doelman Leonard Nienhuis. De thuisploeg kon, met nieuwkomers Van Veen en Rai Vloet, helemaal weinig afdwingen. Beide ploegen konden in de tweede helft weinig potten breken, waardoor het duel afstevende in de vierde 0-0 op rij in een vrijdagavondduel. Ongeveer tien minuten voor tijd voltrok het drama voor Cambuur zich alsnog.

Mark van der Maarel kopte Utrecht op aangeven van invaller Andreas Ludwig op voorsprong. De aanvoerder gaf glans aan zijn honderdvijftigste optreden voor Utrecht met de late openingstreffer. Cambuur brak en kon ondanks de aanvallende wissels niets meer teweeg brengen. Sébastien Haller kopte daarna nog op aangeven van Nacer Barazite nog Utrechts tweede binnen uit een corner. FC Utrecht boekt door de late treffers weer eens een overwinning na drie nederlagen op rij.

Door: Koen Larmit