13.02.2016 20:25

AZ pakt de drie punten na doelpuntenfestijn

Na maar liefst negen treffers mag AZ zich zaterdagavond de meest gelukkige noemen in het treffen met Heracles. In de Eredivisie won de ploeg met 3-6 en boekte daarmee haar zesde zege op rij in de competitie.

In Almelo was het al snel duidelijk dat AZ in een fase zit waarin de ploeg niet te stoppen is. Heracles hielp de bezoekers al snel in het zadel. Een knullige terugspeelbal van Joey Pelupessy was veel te kort. Vincent Janssen was eerder bij de bal dan doelman Bram Castro en tikte subtiel de bal achter de goalie, voor een snelle 0-1.

Nadat Alireza Jahanbakhsh twee grote kansen voor AZ om zeep hielp, was het daarna wederom Pelupessy die de wedstrijd al snel leek te beslissen. De verdediger haalde in de zestien Dabney dos Santos neer, waarna Markus Henriksen vanaf de stip aan mocht leggen. De nummer tien van AZ stuurde Castro de verkeerde kant op en scoorde de 0-2. Voordat Heracles was bekomen van deze tweede tegentreffer, lag de derde er ook al in. Dos Santos gaf een prachtige no-look pass op de diepgaande Joris van Overeem. De behendige middenvelder stiftte de bal over Castro heen en tekende na ruim een half uur voor de 0-3.

In dit eerste half uur wist Heracles daar niets tegenover te zetten. De thuisploeg speelde zeer slordig en was de bal continu snel weer kwijt. Toch scoorde de ploeg in de eerste helft de mooiste treffer van de avond. Nadat Brahim Darri de bal goed aflegde op Thomas Bruns, besloot Bruns vanaf 25 meter uit stand uit te halen. Hij raakte de bal perfect met zijn rechter en zag de bal prachtig achter de kansloze doelman Sergio Rochet vliegen.

Na de rust wisten beide ploegen het tempo uit het tweede deel van de eerste helft niet vol te houden. Door wat kleine blessuregevallen lag het spel vaak stil, wat het spelbeeld niet ten goede kwam. Uitgerekend op het moment dat Heracles besloot meer risico te gaan nemen op jacht naar de aansluitingstreffer, sloeg AZ wederom toe. Uit een corner besloot Jahanbakhsh de afvallende bal ineens uit de lucht op doel te schieten. Zijn poging ging precies langs alle benen heen en belandde in de verre hoek ver buiten het bereik van de doelman in het doel voor de 1-4.

Wederom liet Heracles zich niet definitief uit het veld slaan, aangezien de ploeg binnen twee minuten weer iets terug wist te doen. Aan de linkerkant dribbelde Darri goed langs zijn man, waarna hij Mark-Jan Fledderus in de zestien de bal gunde. Zijn aanvoerder moest daarna zelf ook nog om twee man heen dribbelen, maar schoot de bal met rechts prima buiten het bereik van Rochet in het doel.

Ook na de 2-4 bleven de grootste kansen voor de bezoekers, maar uit een hoekschop van AZ sloeg Heracles wederom toe. Ron Vlaar was mee voorin om aanvallend iets te betekenen, maar was daardoor in de omschakeling nergens te bekennen. De snelle uitbraak van de thuisploeg bracht de bal bij Wout Weghorst, die de bal genadeloos binnenschoot voor de aansluitingstreffer.

Tien minuten voor tijd leek de wedstrijd wederom beslist te worden. Opnieuw viel de treffer uit een hoekschop van AZ, maar deze keer was het een eigen treffer. Bruns verlengde de bal bij de eerste paal met zijn hoofd, maar zag deze tot zijn grote teleurstelling zomaar in zijn eigen doel ploffen voor de vijfde Alkmaarse treffer.

Om het feest compleet te maken, scoorde Ben Rienstra vlak voor tijd ook nog de 3-6. Uit een vrije trap van Jahanbakhsh scoorde hij zijn eerste treffer van het seizoen. Door deze zege nadert AZ Heracles tot op één punt op de ranglijst en stijgt naar de vierde plaats. Beide ploegen kunnen gaan kijken naar de resultaten van de concurrentie om te zien wat er verder op de ranglijst nog gaat veranderen dit weekend.

Door: Dennis Korpel