13.02.2016 22:33

Goed spelend Vitesse weet weer wat winnen is

Drie belangrijke spelers bij Vitesse vieren de 2-0 tegen sc Heerenveen. Kosuke Ota (l.) geeft de assist op Valeri Qazaishvili (m.), terwijl Denys Oliynyk de score eerder al opende in Arnhem. (13-02-2016)

Met goed spel boekte Vitesse zaterdagavond eindelijk weer een zege. Na vier wedstrijden zonder overwinning was de ploeg in eigen huis met 3-0 te sterk voor het machteloze sc Heerenveen.

De wedstrijd in een maar matig gevuld Gelredome kwam wat moeizaam op gang. In de openingsfase vielen er amper kansen te bespeuren en leken beide ploegen elkaar erg af te willen tasten. De openingstreffer van Vitesse kwam echter niet geheel uit de lucht vallen, want de thuisploeg was wel de betere van de twee ploegen. Vanaf rechts was het duidelijk merkbaar dat Milot Rashica terug was van zijn blessure. Hij stond dan ook met een lage voorzet aan de basis van de 1-0. Bijna de hele Heerenveen verdediging liet deze bal aan zich voorbij gaan, waarna Denys Oliynyk de openingstreffer binnen kon tikken.

Lange tijd gebeurde er na deze treffer in de twintigste minuut niet veel meer, maar vlak voor de rust sloeg Vitesse wederom toe. Oliynyk bezorgde Kosuke Ota heel veel ruimte door de bal met een goed overstapje aan zich voorbij te laten gaan. De Japanner behield daarna aan de linkerkant van het veld goed het overzicht en zag Valeri Qazaishvili vrij voor het doel staan. De voorzet was goed, waardoor ook de 2-0 een eenvoudige intikker was.

Na de rust ging Heerenveen verder met het slechte spel van voor de rust. Na tien minuten spelen keek de hele verdediging van de bezoekers toe toe Rashica een solo door het centrum heen in had gezet. Uiteindelijk grepen Caner Çavlan en Lucas Bijker nog wel in, maar toen was Rashica al in de zestien aangekomen. De overtreding mondde uit in een strafschop, die door Qazaishvili feilloos werd ingeschoten voor de 3-0.

Na de derde treffer verliep de wedstrijd nog een tandje langzamer. Bij Heerenveen leek niemand zijn vorm te hebben meegenomen naar Arnhem. Zo goed als alles mislukte bij de bezoekers, waardoor ze zich besloten te beperken tot het tegenhouden van Vitesse, om daarmee grotere schade te voorkomen. Doordat Vitesse, wat verder prima speelde, de echte drang naar meer treffers mistte, lukte dit met enig kunst en vliegwerk ook voor Heerenveen.

Door deze goede overwinning stijgt Vitesse naar de vijfde plaats en blijft het in het spoor van AZ, wat eerder deze avond ook wist te winnen. Heerenveen ziet met deze tweede nederlaag op rijd de subtop verder weg lopen. De ploeg van Foppe de Haan is inmiddels op een echte middenmoot positie belandt, tussen de strijd om Europees voetbal en de strijd tegen degradatie in.

Door: Dennis Korpel