14.02.2016 16:20

PEC drukt Feyenoord verder diepterecord in

Lars Veldwijk (l.), die wordt geknuffeld door Wout Brama, is de gevierde man bij PEC Zwolle. Hij heeft zijn ploeg zojuist op een 1-0 voorsprong tegen Feyenoord geschoten. (14-02-2016)

Voor de zevende keer op rij heeft Feyenoord verloren in de Eredivisie. Na NEC, PSV, AZ, sc Heerenveen, ADO Den Haag en Ajax was zondag PEC Zwolle te sterk in Overijssel. Lars Veldwijk deed Feyenoord erg veel pijn: 3-1.

De Rotterdammers, met in gedachte de zes nederlagen op rij in de Eredivisie, begonnen sterk aan het duel. De uitploeg had balbezit, maar kon niet doordrukken. De Zwollenaren werden daarna sterker en drukten dit na een kwartier spelen wel uit in de score. Eric Botteghin verkeek zich op een lange bal, waarna Veldwijk op Kenneth Vermeer af kon. De spits bleef kalm en schoof binnen: 1-0. Feyenoord leek rijp voor de slacht en zag Veldwijk, Thomas Lam en Queensy Menig grote kansen missen. De druk van PEC Zwolle nam vervolgens af en vijf minuten voor rust sloeg Feyenoord alsnog toe. Sven van Beek werkte een corner van Jens Toornstra binnen. Daarna konden de Rotterdammers nog op voorsprong komen, maar Bilal Başaçıkoğlu miste van dichtbij na een heerlijke voorzet van Dirk Kuyt.

Het vertrouwen dat Feyenoord opdeed door de gelijkmaker, werd al vroeg in de tweede helft teniet gedaan. Van Beek ging in de fout door met een onnodige en bijzondere tackle alles behalve de bal te raken, waardoor Veldwijk vrij in kon schieten. De spits maakte geen fout en zette vijf minuten na rust de 2-1 op het scorebord. Vervolgens kreeg vooral Başaçıkoğlu enkele prima mogelijkheden om iets te doen aan de achterstand, maar de flankspeler faalde van dichtbij door op een verdediger te schieten. Aan de andere kant werd een doelpunt van Kingsley Ehizibue afgekeurd wegens buitenspel en raakte Menig weer het aluminium, ditmaal met een stift over Vermeer heen. Feyenoord kon na dat moment geen vuist meer maken en zag PEC Zwolle via Ehizibue uit de counter zelfs nog de 3-1 maken.

De Rotterdammers raken door de nederlaag langzaam de aansluiting in de subtop kwijt en zijn inmiddels verdwenen uit de top vijf, maar de ploeg is absoluut niet kansloos voor de derde plek. PEC Zwolle komt er na een slechte reeks ook weer aan in de Eredivisie, maar heeft nog wat punten nodig om weer mee te kunnen doen om Europees voetbal.

Door: Jos Boesveld