14.02.2016 16:26

Droomdebuut spits bezorgt ADO overwinning

Kevin Jansen doet het weer. De middenvelder van ADO Den Haag scoorde al tegen Feyenoord en Roda JC en schiet de bal ook tegen SBV Excelsior tegen de touwen. (14-02-2016)

Twee goals maken, maar toch niet de 'Man of the Match' worden. Het is Tom van Weert overkomen. De spits van SBV Excelsior scoorde twee keer in het duel met ADO Den Haag, maar omdat debutant Dennis van der Heijden ook twee keer scoorde, stonden Van Weert en Excelsior met lege handen.  Van der Heijdens droomdebuut bracht ADO de winst: 2-4.

Op de zondagmiddag moest het duel tussen de twee provinciegenoten even op gang komen. ADO Den Haag zat direct goed in de wedstrijd, terwijl Excelsior de nodige opstartproblemen had. Meer dan terecht kwamen de Hagenezen dan ook op voorsprong. Édouard Duplan soleerde langs de defensie van Excelsior en legde de bal voor. Henrico Drost zat er tussen, maar hij kon niet voorkomen dat Kevin Jansen de bal alsnog in een leeg doel kon schieten. Met de 0-1 leek de uitploeg af te stevenen op een simpele middag.

Niks bleek minder waar. Nadat Excelsior Filip Kurto en Brandley Kuwas noodgedwongen moest wisselen nam het heft in handen. De Kralingers zochten de aanval. Door een hele mooie voorzet van Adil Auassar op Tom van Weert wist Excelsior de 1-1 maken. Voor Van Weert was het zijn eerste treffer sinds 5 december 2015. Met dat doelpunt kreeg de thuisploeg een boost en ging het steeds beter spelen, waardoor het een zeer aantrekkelijke eerste helft werd.

Dat beloofde in ieder geval veel voor de tweede helft. Beide teams zochten de aanval en het was duidelijk dat ze allebei vol voor de winst speelden. De tweede helft kwam echter langzaam op gang. Het duel had een doelpunt nodig en die kwam er dan uiteindelijk. Ruud van Nistelrooy zei ooit dat doelpunten maken hetzelfde is als een ketchup fles. Het duurt even, maar als het eruit komt dan blijft het komen. Datzelfde geldt voor Tom van Weert. De aanvaller was het eindstation van een goede counter. Auassar legde de bal weer voor, Elbers tikte de bal opzij en Van Weert kon de bal binnen rammen.

Met de 2-1 op het scorebord moest ADO wel komen en werd het een spannende laatste twintig minuten. De thuisploeg moest wel en met de lange Havenaar zou er sowieso een grote kans komen. Die kwam er ook, maar de Japanner kopte de bal recht op de keeper. De lange spits was wel betrokken bij de gelijkmaker, maar alle lof gaat naar debutant Van der Heijden. De aanvaller kwam het veld in, had nog geen bal geraakt, maar ramde de bal vanaf links (en met links) keihard in de rechterhoek. De 2-2 smaakte bij ADO naar meer. Het droomdebuut van Van der Heijden was echter nog niet voorbij. Opnieuw was het Havenaar die de bal verlengde, Van der Heijden nam de bal mee, ging de zestien in en als een echte spits schoot hij de bal in het doel: 2-3. Om aan alle twijfels een einde te maken was het aangever Havenaar die dit keer scoorde. Een corner van Jansen werd feilloos binnen gekopt.

Dankzij de twee goals van de debutant klimt ADO naar een elfde plek. Excelsior blijft in de gevarenzone hangen. De ploeg van Alfons Groenendijk staat op een zestiende plek.

Door: Vishal Kallan