14.02.2016 18:43

PSV herovert koppositie na winst op NEC

Luuk de Jong zet PSV met het hoofd op een 0-1 voorsprong tijdens het Eredivisie-duel met NEC. (14-02-2016)

PSV staat ook de komende week bovenaan in de Eredivisie. Het won zondagmiddag met 0-3 bij NEC en passeert daardoor Ajax weer op de ranglijst.

PSV zocht bij vlagen de aanval op in de eerste helft, maar had veel moeite om zich door de vijfmansverdediging van NEC te voetballen. Uit het schamele aantal kansen dat werd gecreëerd door PSV scoorde het in de zestiende minuut toch; de defensie was gedesoriënteerd na balverlies van Marcel Ritzmaier, waarop een oude tandem zijn intrede weer deed. Jetro Willems, die weer eens een basisplaats kreeg bij de Eindhovenaren, gaf een perfect afgemeten voorzet op Luuk de Jong en zag de spits goed in de hoek koppen. Aan de andere kant kwam het counterende NEC tot twee kansen voor Joey Sleegers, maar de aanvaller was niet scherp genoeg om Jeroen Zoet te passeren. Hierdoor ging PSV met een gelukkige 0-1 voorsprong de rust in.

In de tweede helft zocht NEC in de eerdere stadia de aanval op, maar dankzij de verdedigende insteek waarmee de Nijmegenaren de wedstrijd ingingen hadden ze weinig creativiteit om aanvallen op te zetten. Hierdoor was het voor PSV erg gemakkelijk om de aanvallen af te slaan. De ploeg van Cocu wachtte uiteindelijk geduldig af tot het zelf kon toeslaan. Dat lukte in de 67ste minuut, toen een corner via Luuk de Jong door Jürgen Locadia werd binnengekopt. Hij zorgde daarmee voor de 0-2 en vrijwel zeker de beslissing in de wedstrijd, want NEC had daarvoor erg weinig te vertellen.

Een kwartier voor tijd werd het duel volledig op slot gegooid door een doelpunt van Marco van Ginkel. De middenvelder stond helemaal vrij in het strafschopgebied en schoot op aangeven van Locadia de 0-3 tegen de touwen. De Eindhovenaren speelden de wedstrijd vervolgens volwassen uit en konden met een klinkende overwinning huiswaarts keren.

Door de driepunter herovert PSV de koppositie, na deze eerder op zondag verloren te zijn aan Ajax. Met nog elf wedstrijden op de rol heeft het team van Cocu een voorsprong van één punt op de Amsterdammers. NEC laat door te verliezen de kans liggen om naar plek drie op de ranglijst te stijgen en moet genoegen nemen met de achtste plaats op de ranglijst.

Door: Nino Vermeulen