20.02.2016 21:42

Jones houdt NEC op de been in Heerenveen

NEC Nijmegen-speler Christian Robert Santos Freire in duel met SC Heerenveen-speler Morten Thorsby. (20-02-2016)

Met de nodige moeite is NEC er zaterdagavond in geslaagd op de been te blijven op bezoek bij sc Heerenveen. De ploeg uit Nijmegen maakte via Joey Sleegers de openingstreffer van Henk Veerman ongedaan en mocht in de tweede helft doelman Brad Jones danken na een rode kaart voor Rens van Eijden (1-1).

In de eerste helft was het Heerenveen dat de lakens uitdeelde. De ploeg van trainer Foppe de Haan creëerde kans op kans, maar kon pas na 29 minuten juichen. Henk Veerman kreeg de bal na een klutssituatie enigszins gelukkig mee om vervolgens koelbloedig voorbij Brad Jones in de verre hoek af te ronden (1-0). Na de zesde competitietreffer van de lange spits was het smaakmaker Arber Zeneli die met een slim stiftje dichtbij de 2-0 was, maar zijn poging ging slechts centimeters naast.

In de tweede helft was het NEC dat uit een ander vaatje tapte en er daardoor meer en meer in slaagde gevaarlijk te worden. Navarone Foor zorgde met een schot uit de draai, dat op de doellijn werd gekeerd door Jerry St. Juste, voor een eerste waarschuwing. Niet veel later lag de bal er wel in toen Christian Santos invaller Joey Sleegers de diepte in stuurde. De linksbuiten zag zijn schot nog van richting worden veranderd door St. Juste, maar dat bleek niet afdoende om de 1-1 te voorkomen.

Vervolgens bleef het lange tijd 1-1, hoewel Heerenveen het betere van het spel had. De Friezen leken vlak voor het einde alsnog de drie punten te gaan pakken toen Rens van Eijden invaller Mitchell te Vrede onderuit haalde en daarbij zijn tweede gele kaart pakte en een strafschop weggaf. Echter kroonde doelman Brad Jones zich tot held van Nijmegen door de penalty van diezelfde Te Vrede tegen te houden.

Met het gelijkspel schiet zowel Heerenveen als NEC weinig op. De thuisploeg blijft op de twaalfde plaats steken, terwijl de bezoekers uit Nijmegen nalaten een reuzensprong te maken op ranglijst. De ploeg van trainer Ernest Faber staat nu zevende, waar het op de vierde stek had kunnen staan bij een overwinning.