20.02.2016 22:39

FC Twente wint voor de vierde keer op rij

Hakim Ziyech (m.) wordt bejubelt door zijn medespelers Bruno Uvini (l.) en Kamohelo Mokotjo (r.) voor zijn aandeel in het doelpunt van FC Twente. (20-02-2016)

FC Twente heeft zaterdagavond de goede reeks die het eind januari inzette opnieuw een vervolg gegeven. In de eigen Grolsch Veste werd met 3-0 van Cambuur gewonnen.

Verrassend genoeg was het Cambuur dat in de openingsfase het initiatief nam. Marvin Peersman kreeg steeds alle ruimte op mee op te komen en deed zelf dan ook een aantal doelpogingen, maar zonder succes. De Leeuwarders hadden lange periodes balbezit en wilden niets overhaasten. Dat resulteerde in een goede aanval, die eindigde met een schot van Sander van de Streek in het zijnet.

Maar na ruim twintig minuten nam de thuisploeg het initiatief over en dat resulteerde al snel in een uiterst merkwaardige goal. Cambuur verloor de bal achterin na een onzorgvuldige pass. Hakim Ziyech kon overnemen en frommelde zichzelf door de verdediging heen. Daarbij werd de bal meerdere malen van richting veranderd. Peersman stond nog op de doellijn, maar in plaats van de bal weg te werken, tikte hij deze ongelukkig in eigen doel. Al snel daarna volgde ook de 2-0. Het was Jerson Cabral die van afstand snoeihard uithaalde met links. Daarna volgden nog wat kansjes voor beide teams, maar gescoord werd er niet meer.

Het tweede bedrijf van de wedstrijd verliep erg rommelig. FC Twente leek het allemaal wel best te vinden en bij Cambuur ontbrak de overtuiging. De Leeuwarders wisselden nog wel aanvallend door Martijn Barto in het veld te brengen voor Vytas. Dat leverde extra ruimte op voor Twente, maar de Tukkers deden niet de moeite om daarvan te profiteren. De kansen kwamen in de tweede helft dan ook vooral uit dode spelmomenten. Ziyech was een aantal keer gevaarlijk uit een vrije trap, één keer raakte hij zelfs de lat. Cambuur wist aanvallend nog minder te brengen, het kwam niet verder dan een aantal schoten die het stadion uitgingen. In blessuretijd kwam FC Twente toch nog tot scoren, nadat Jamiro Monteiro de doorgebroken Tim Hölscher aan het shirt trok. Ziyech scoorde vanaf de stip met een Panenka.

Dankzij de overwinning is inmiddels ook de elfde plaats in zicht voor FC Twente, de achterstand op nummer elf ADO Den Haag is nog slechts twee punten. Daarmee lijken de degradatiezorgen steeds verder weg te ebben in Enschede. In Leeuwarden zullen de zorgen juist nog wat groter zijn geworden, want Cambuur blijft onderaan staan. Nummer zeventien De Graafschap heeft evenveel punten, maar komt zondag nog in actie.

Door: Jessica Westdijk