21.02.2016 18:40

Weer geen winst voor zieltogend Feyenoord

Feyenoord pakt het eerste punt van 2016, maar slaagt er niet in om Roda JC te verslaan. Tonny Vilhena (l.) en Michiel Kramer (r.) balen van het 1-1 gelijkspel. (21-02-2016)

Feyenoord heeft zondagmiddag voor de negende keer op rij niet gewonnen. In de thuiswedstrijd tegen Roda JC Kerkrade werd een voorsprong verspeeld in de tweede helft: 1-1. De Rotterdammers komen door het gelijkspel in een zeer lastig parket en zakken naar de zevende plaats.

Met veel wijzigingen in het basiselftal van Feyenoord moest er een overwinning geboekt worden tegen Roda JC. Michiel Kramer, Eljero Elia en Miquel Nelom keerden terug in de opstelling. Daarnaast kreeg Renato Tapia de voorkeur op het middenveld naast Karim El Ahmadi. Dirk Kuyt vond zichzelf daardoor terug op de positie achter spits Kramer. De aanvoerder van Feyenoord kreeg zelf de eerste mogelijkheid van de wedstrijd via het hoofd. Doelman Benjamin van Leer was echter attent met een prima redding.

Roda JC wachtte af en liet de thuisploeg het spel maken. Feyenoord was vaak slordig en kwam moeilijk door de Limburgse muur heen. Vlak voor rust volleerde Kuyt de bal vanaf rand zestien op doel. Opnieuw was Van Leer de reddende engel met een spectaculaire duik. Vlak voor rust had de Roda-goalie echter geen antwoord op de derde kans van Kuyt. Met zijn honderdste doelpunt voor Feyenoord kopte de aanvoerder op aangeven van Bilal Başaçıkoğlu de 1-0 in het doel.

De Limburgse bezoekers begonnen in de tweede helft aanvallender dan voor de rust. Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer bleef het desondanks rustig houden in zijn gebied. Roda, de minst scorende ploeg van de competitie, kwam namelijk moeilijk tot kansen. Feyenoord zakte terug en was niet bij machte om de score verder uit te breiden. Hierdoor werd de wedstrijd een stuk minder aantrekkelijk.

Twee minuten koud in het veld veranderde Maecky Ngombo de score alsnog. De invaller aan Roda-kant bracht de bezoekers op gelijke hoogte met een schot van dichtbij: 1-1. De goal ontstond na een snelle ingooi en een voorzet met de kluts van Rydell Poepon. Feyenoord kreeg in de slotfase nog goede kansen via invaller Anass Achahbar (zijnet) en Elia (lat), maar scoorde niet meer. Feyenoord verliest dit keer niet, maar weet ook de negende wedstrijd op rij niet te winnen. Hierdoor blijft de ploeg van Giovanni van Bronckhorst steken op een zevende plaats.

Door: Koen Larmit