28.02.2016 16:21

Heerenveen steelt zege bij De Graafschap

Heerenveen-back Caner Çavlan (r.), vorig seizoen nog speler van De Graafschap, is in duel met oud-ploeggenoot Karim Tarfi (l.). (28-02-2016)

De Graafschap deed zondagmiddag absoluut niet onder van sc Heerenveen, maar moet toch genoegen nemen met een nederlaag. Morten Thorsby zorgde voor de enige goal in Doetinchem.

De Graafschap was vorige week na 22 speelronden eindelijk hekkensluiter af in de Eredivisie na het punt tegen Vitesse. Om die stand van zaken zo te houden, moest het wel winnen van Heerenveen; directe concurrent SC Cambuur wist zaterdagavond immers met 1-0 te winnen tegen PEC Zwolle. Dat de Doetinchemmers de wedstrijd ingingen met aspiraties om te winnen, werd wel duidelijk in de beginfase. De Graafschap klapte er vol op tegen Heerenveen  en kwam in de tweede minuut al tot een grote kans. Vincent Vermeij had dé mogelijkheid om de thuisploeg op een vroege voorsprong te zetten, maar verzuimde dat door recht tegen Erwin Mulder aan te schieten.

Ook het restant van de tweede helft werd gekenmerkt door een stormachtige thuisploeg en een afwachtend Heerenveen. Naast de mogelijkheid voor Vermeij wist De Graafschap alleen niet bijster veel meer te creëren, waardoor de ruststand 0-0 was. In de tweede helft kantelde het initiatief langzaamaan. De Doetinchemmers hadden veel krachten verloren door het felle spel in het eerste bedrijf en werden gedwongen het wat rustiger aan te doen in de tweede drie kwartier. Hierdoor kon Heerenveen wat vaker de route richting het doel van de opponent opzoeken.

Dit betaalde zich uit in de 66ste minuut, toen Morten Thorsby voor de openingstreffer zorgde op De Vijverberg. Hij kon de bal simpel in het doel werken nadat een geblokt schot van Veerman per toeval bij hem terecht kwam. Een ongelukkige goal voor De Graafschap, dat 66 minuten lang minstens zo goed was als de bezoekers. In de daaropvolgende slotfase deed De Graafschap er alles aan om toch nog de gelijkmaker erin te prikken, maar dat lukte de Superboeren door een goed verdedigend Heerenveen niet.

Door de nederlaag zakt De Graafschap weer naar de laatste plaats in de Eredivisie. Cambuur stijgt door de zege tegen PEC Zwolle naar de 17de plek in de Eredivisie en maakt de ploeg van Jan Vreman weer hekkensluiter, een situatie waar het daarvoor ook al 22 speelronden mee te maken had. Voor Heerenveen komt de overwinning op een prettig moment. Het team van Foppe de Haan wint weer na een teleurstellende serie van drie wedstrijden en stijgt naar de elfde plaats in de Eredivisie, met een reëel uitzicht op de play-offs.

Door: Nino Vermeulen