03.03.2016 22:38

Feyenoord wint halve finale in kolkende Kuip

Ondanks dat Markus Henriksen de bal in eigen doel werkt, juichen Tonny Vilhena (l.) en Michiel Kramer. De treffer betekent een 1-0 voorsprong voor Feyenoord. (03-03-2016)

Feyenoord heeft donderdagavond de finale van het bekertoernooi bereikt ten koste van AZ. De Rotterdammers wonnen met 3-1, al kostte dat veel moeite. Door de overwinning ontmoet het op 24 april in de Kuip FC Utrecht.

Feyenoord walste in de eerste helft compleet over AZ heen. Het kreeg al snel een mogelijkheid via Michiel Kramer, maar vanwege de drukte in het strafschopgebied kwam hij niet aan schieten toe. Het tempo van de Rotterdammers was hoog en daar had AZ zichtbaar moeite mee. Ook Dirk Kuyt kreeg al vroeg in de wedstrijd een mogelijkheid, nadat hij in het strafschopgebied werd aangespeeld door Eljero Elia. De aanvoerder durfde echter niet met links te schieten en produceerde met rechts een enorme mispeer.

Nadat al een handvol kansen gemist waren, kwam Feyenoord na een kwartier dan wel op voorsprong. Een corner viel via de voet van Markus Henriksen in het eigen doel. Het was al de derde keer dit bekertoernooi dat Feyenoord wist te profiteren van een eigen doelpunt. Ook de rest van de eerste helft had AZ bijzonder weinig in te brengen. Elia en Karim El Ahmadi kregen een aantal mogelijkheden, maar Sergio Rochet verrichte goed werk. Via Alireza Jahanbakhsh en Vincent Janssen hadden de Alkmaarders twee kleine counterkansjes, maar daar bleef het ook bij.

Dat Feyenoord in de eerste helft maar één keer scoorde, werd meteen na rust afgestraft. Het was opnieuw Henriksen die scoorde, dit maal wel in het goede doel. Stijn Wuytens had een geweldige pass op Ridgeciano Haps in huis, die vervolgens het strafschopgebied in dribbelde en Henriksen de gelegenheid gaf de bal in het doel te tikken.

AZ was de betere partij en het leek heel de tweede helft wachten op de 1-2. Maar die kwam er niet, daarentegen lag ruim tien minuten voor tijd plots de 2-1 tegen het net. Compleet onverdiend kwam Feyenoord op voorsprong. Jens Toornstra wist Michiel Kramer te bereiken, die de bal breed legde op Kramer. De spits raakte de bal met links niet helemaal lekker, maar het was voldoende om Rochet te passeren. Vijf minuten voor tijd mocht Feyenoord de wedstrijd definitief beslissen. Nadat Ron Vlaar Terence Kongolo vloerde in het strafschopgebied, ging de bal op de stip. Kuyt schoot de bal snoeihard binnen.

Feyenoord gaat dus naar de finale, die op 24 april gespeeld zal worden. Het treft daarin FC Utrecht, dat woensdagavond van Topklasser VVSB won.

Door: Jessica Westdijk