05.03.2016 11:40

Afwijkend gokgedrag bij FC Twente - Cambuur

Jerson Cabral (l.) ontdoet zich van Sander van de Streek, die de strijd om de bal echter niet opgeeft tijdens FC Twente - SC Cambuur. (20-02-2016)
Jerson Cabral (l.) ontdoet zich van Sander van de Streek, die de strijd om de bal echter niet opgeeft tijdens FC Twente - SC Cambuur. (20-02-2016)

De KNVB heeft FC Twente en SC Cambuur op de hoogte gesteld van afwijkend gokgedrag rondom het Eredivisie-duel tussen de clubs. Dit betekent niet automatisch matchfixing, benadrukken de voetbalbond en FC Twente. De wedstrijd werd 20 februari gespeeld en eindigde in een 3-0 overwinning voor FC Twente.

De Tukkers melden op de clubwebsite dat de KNVB zich baseert op een rapport van een Duitse kansspelaanbieder. "De KNVB neemt dergelijke signalen altijd serieus, maar benadrukt dat afwijkend gokgedrag iets anders is dan dat de wedstrijden gemanipuleerd zijn. Een verklaring kan bijvoorbeeld zijn dat de quoteringen op wedstrijden of op een combinatie van wedstrijden zeer gunstig is en dat mensen dit via internet met elkaar delen waardoor het aantal inzetten toeneemt."

Toch sluit de KNVB de ogen niet voor manipulatie van een wedstrijd. "Tegelijkertijd weten we dat een afwijkend gokpatroon een indicatie kan zijn van manipulatie. Om die reden verzamelt de KNVB zoveel mogelijk informatie over deze wedstrijden om na te gaan of er meer signalen zijn die aanleiding kunnen geven tot verdere actie. De KNVB heeft contact gehad met alle betrokken clubs en hen op de hoogte gebracht."

Ook SC Cambuur reageerde op het nieuws, via algemeen directeur Ard de Graaf: "Het mag voor zich spreken dat wij volledige medewerking zullen verlenen aan een eventueel onderzoek. Ondanks het feit dat er geen officiële verdachtmakingen zijn, betreuren we het dat het Nederlandse voetbal en SC Cambuur worden genoemd in deze zaak."

Onlangs werd bekend dat een wedstrijd in 2009, tussen Willem II en FC Utrecht, gemanipuleerd is. Ibrahim Kargbo wordt genoemd als hoofdverdachte, maar hij ontkent dit. Naast dit duel en die tussen FC Twente en SC Cambuur, zijn ook de duels FC Utrecht – Willem II (21 februari 2016, 2-1) en NEC – Willem II (17 januari 2016, 1-0) als verdacht bestempeld vanwege afwijkend gokgedrag.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner