05.03.2016 20:21

PEC Zwolle houdt stand en pakt drie punten

Stef Nijland viert één van zijn twee treffers tijdens het competitieduel PEC Zwolle - De Graafschap. (05-03-2016)

Ruim een uur lang leek er niets aan de hand voor PEC Zwolle. Op zaterdagavond had PEC al vroeg een ruime marge tegen De Graafschap, maar uiteindelijk moesten alle zeilen worden bijgezet om de 2-1 zege over de streep te trekken.

PEC Zwolle had het in eigen huis lastig in de openingsfase, maar had na drie minuten al op voorsprong moeten komen. Lars Veldwijk ontsnapte aan de aandacht van de verdedigers en kon alleen op doelman Hidde Jurjus af. Waar het halve stadion deze kans al telde. Zag Veldwijk zijn inzet gekeerd worden door het been van de doelman.

Na een kwart wedstrijd stond Veldwijk alsnog aan de basis van de eerste treffer van de wedstrijd. Een terugspeelbal van Bryan Smeets kwam zo in de voeten van de spits. Veldwijk bleef rustig, zag dat Stef Nijland er naast hem nog beter voor stond en gaf de bal in de loop van Nijland mee. Voor hem was het vervolgens een koud kunstje om de 1-0 in het lege doel te werken.

Tien minuten later was de combinatie Veldwijk-Nijland wederom trefzeker. Een hoge voorzet werd door Veldwijk perfect met zijn borst klaargelegd. Nijland kwam inlopen en zag de bal perfect voor zijn rechter terecht komen. Een heerlijk drukkend schot liet Jurjus kansloos en gooide de wedstrijd na iets meer dan een half uur spelen al op slot.

In de tweede helft kwam de wedstrijd wederom moeizaam op gang en duurde het ruim twintig minuten voordat er wat gebeurde. Dat was dan wel weer direct een treffer. Invaller Nathan Kabasele had uit het niets een zee van ruimte, na een slimme kaats van Vincent Vermeij. Aan de rechterkant van het veld loop de aanvaller richting het doel, waar hij de bal vervolgens via doelman Mickey van der Hart in het doel kon schieten voor de 2-1.

Na de aansluitingstreffer was PEC het kwijt. De thuisploeg kwam met de rug tegen de muur te staan. De Graafschap speelde aan het einde van de wedstrijd met vier spitsen, maar kwam in de drukte niet meer tot kansen. Door de 2-1 nederlaag sluit De Graafschap deze speelronde wederom als hekkensluiter af. De drie punten voor PEC Zwolle helpen de ploeg vooralsnog naar de vijfde plaats, kort achter Feyenoord en AZ.

Door: Dennis Korpel