05.03.2016 22:33

Utrecht heeft niets de dulden van Heerenveen

Andreas Ludwig (r.) viert zijn treffer met Sébastien Haller (l.) tijdens het competitieduel sc Heerenveen - FC Utrecht. (05-03-2016)

De 0-4 zege van FC Utrecht op bezoek bij sc Heerenveen was op zaterdagavond in de Eredivisie niet eens geflatteerd. De bezoekers waren heer en meester in Friesland en namen daardoor eenvoudig de drie punten mee naar huis.

Al vanaf het begin had sc Heerenveen het lastig in eigen huis. Het bewegelijke FC Utrecht dook keer op keer op achter de verdediging van de thuisploeg. Dit bezorgde FC Utrecht in de zesde minuut dan ook al een snelle voorsprong. Een snelle goedlopende aanval door het hart van de verdediging bracht Andreas Ludwig alleen voor doelman Erwin Mulder. Mulder was kansloos bij de inzet van Ludwig.

Het enige wat FC Utrecht in het eerste half uur niet goed deed, was het benutten van haar kansen. De bezoekers kregen drie tot vier goede mogelijkheden op doelpunten, maar verzilverden deze niet. Na iets meer dan een half uur leek het voor de bezoekers wel makkelijker te gaan worden, nadat Joey van den Berg een rode kaart kreeg. De middenvelder schoot met zijn voet van de bal af en raakte daardoor in volle vaart Sebastian Haller op zijn enkel.

Juist door de man minder situatie besloot Heerenveen na de rode kaart een stapje extra te gaan doen, wat de thuisploeg beter in de wedstrijd bracht. Zo trof Sam Larsson vlak voor de rust met een fraai afstandsschot de paal en voetbalde Heerenveen na de rust ook in fases veel makkelijker dan FC Utrecht. Toch kwam de ploeg amper tot een uitgespeelde aanval, laat staan tot een schot op doel.

Richting het einde van de tweede helft herstelde FC Utrecht de verhoudingen zoals die in het begin van de wedstrijd waren. Bart Ramselaar miste nog een grote kans, maar twee snelle treffers achter elkaar van Ruud Boymans gooide de pot snel op slot. Een kwartier voor tijd schatte hij een kopbal van Willem Janssen goed in, door deze al vallend binnen te schieten. Twee minuten later was er knap voorbereidend werk van Ruben Ligeon, die een hoge voorzet van Ramselaar goed onder controle kreeg. Ligeon was niet zelfzuchtig, legde de bal breed voor Boymans en zag hij zijn spits de 0-3 binnen schoot.

Vlak voor tijd leverde invaller Nacer Barazite nog een vrije trap haarfijn af op het hoofd van Christian Kum, die de 0-4 eindstand op het bord mocht koppen. Door deze ruime overwinning stijgt FC Utrecht naar de derde plaats en kunnen de Domstedelingen afwachten wat AZ en Feyenoord op zondag gaan doen. Voor Heerenveen wordt het na deze nederlaag weer een stuk lastiger om de aansluiting om de strijd voor de play-off plekken te behouden, waardoor het seizoen als een nachtkaars uit lijkt te gaan in Friesland.

Door: Dennis Korpel