06.03.2016 14:20

Matchwinnaar Santos bezorgt NEC drie punten

Joey Sleegers (l.) en Lucas Woudenberg (r.) knuffelen Christian Santos (m.), die met een late goal NEC de overwinning bezorgt tegen Heracles Almelo. (06-03-2016)

Lang leek de wedstrijd op zondag tussen NEC Nijmegen en Heracles Almelo op 0-0 te eindigen. Totdat Christian Santos enkele minuten voor tijd de bal voor zijn voeten kreeg. NEC kreeg het gelijk aan haar zijde door de schorsing van de spits aan te vechten. Met zijn linkervoet scoorde matchwinnaar Santos het enige doelpunt van de wedstrijd.

NEC en Heracles kennen een moeizame fase in de Eredivisie. En dat was te merken aan het begin van de wedstrijd. Voorzichtig werd de bal rond de middenlijn rond getikt, zonder nadrukkelijk de aanval te zoeken. En als de bal wel naar voren ging, resulteerde dat al snel in balverlies. Na zes minuten was daar wel een grote kans voor Navarone Foor. De middenvelder leek een overtreding te maken op Mark-Jan Fledderus, maar hij mocht door. Zijn schot was een prooi voor doelman Bram Castro. Ook Joey Sleegers kreeg een goede kans na het doorkoppen van Santos. De oud-Feyenoorder schoot de bal van dichtbij wild over. Voor de rest gebeurde in het eerste bedrijf weinig in Nijmegen. De 0-0 was de juiste afspiegeling van een matige eerste helft.

Wie hoopte dat het na rust beter zou worden, werd teleurgesteld. De eerste minuten na rust waren dramatisch. Elke poging tot een aanval leidde tot balverlies en de spelers op het veld leken niet te weten wat te doen met de bal. Na een uur spelen waren daar opeens wat kansen voor de ploeg van Ernest Faber. Eerst was het Sleegers die van dichtbij ruim naast schot. Eén minuut later was daar Dario Dumić. De verdediger ging mee naar voren bij een voorzet van Todd Kane. Zijn kopbal belandde via de grond boven op de lat van Castro.

En eindelijk kwam de wedstrijd tot leven. Enkele minuten later kregen de bezoekers een goede kans. Doelman Brad Jones zat er compleet naast bij een voorzet van Brahim Darri. Van dichtbij dacht Wout Weghorst te kunnen profiteren, maar Lucas Woudenberg voorkwam dat. Zo kwam er de laatste half uur wel wat strijd in de wedstrijd, maar het niveau bleef ver ondermaats. De frustraties nemen ook toe aan allebei de kanten, er kwamen vele gele kaarten (negen!), maar er leken geen doelpunten te komen. Totdat twee minuten voor tijd Mike te Wierik onbedoeld de lange bal van NEC verlengde en zo de bal klaar legde voor Santos. De spits liet de kans niet onbenut. En zo bleven de drie punten in Nijmegen.

Op de ranglijst passeert NEC de bezoekers uit Almelo. De Nijmegenaren staan nu één punt boven de ploeg van John Stegeman en stijgen naar plek zes.

Door: Ilona van der Werf