06.03.2016 16:22

AZ in de tweede helft langs zwak Excelsior

Derrick Luckassen (m.) wijst naar Vincent Janssen, die ervoor zorgde dat de verdediger de 1-0 namens AZ tegen Excelsior kon maken. (06-03-2016)

Een zwak Excelsior was zondagmiddag niet opgewassen tegen een solide AZ. De Alkmaarders scoorden in de tweede helft tweemaal om de score te besluiten op 2-0.

Al in de eerste helft was AZ de betere ploeg. De Alkmaarders hadden ruim tweederde van het balbezit en kregen de meeste kansen, maar veel noemenswaardige mogelijkheden zaten daar niet tussen. Een opvallend verschijnsel in het eerste bedrijf was wel Vincent Janssen, die meermaals tevergeefs probeerde een strafschop te versieren. Dat zorgde voor een soortement van een psychologische strijd tussen arbiter Bas Nijhuis en de AZ-spits. Toen hij aan het einde van de eerste helft daadwerkelijk een behoorlijke charge moest incasseren, had Janssen zijn kruit al verschoten en kreeg geen penalty van Nijhuis. Zo bleef het bij 0-0 in de eerste helft.

In de tweede helft bleef Excelsior onder druk en in de 57ste minuut betaalde dat zich eindelijk uit. Janssen was nuttig door een corner terug te koppen in de voeten van Derrick Luckassen, die uitstekend afmaakte in de korte hoek en de Alkmaarders de bevrijdende openingstreffer gaf. In de 63ste minuut dacht Excelsior even de gelijkmaker binnen te prikken nadat Tom van Weert een schot van Stanley Elbers toucheerde en tegen de touwen zag gaan, maar na nader overleg tussen Nijhuis en zijn assistent besloot de arbitrage de goal af te keuren vanwege buitenspel.

Aan de andere kant viel de goal uiteindelijk wel. De doorgebroken Janssen werd in de 76ste minuut vastgehouden door Sander Fischer en kreeg hetgeen hij al het hele duel op zoek was: een penalty. De verdediger kreeg tot overmaat van ramp ook nog een rode kaart. Janssen benutte de strafschop zelf door de bal door het midden langs doelman Tom Muyters te schieten en de 2-0 op het scorebord te zetten, een stand die vervolgens door beide ploegen niet meer in gevaar werd gebracht.

Door de overwinning stijgt AZ in ieder geval tot het einde van de zondagmiddag naar plek drie van de Eredivisie. Als Feyenoord verzuimt te winnen van SC Cambuur, behoudt het deze positie. Na de uitschakeling in de KNVB beker afgelopen midweek is rechtstreekse plaatsing voor de Europa League dus nog altijd mogelijk in de competitie. Voor Excelsior worden de zorgen weer een tikje groter. Het kan geen vervolg geven aan de zege tegen NEC vorige week en blijft daardoor zestiende in de Eredivisie, een plek waar het zo snel mogelijk vanaf wil.

Door: Nino Vermeulen