13.03.2016 14:27

Slordig Utrecht laat winst uit handen glippen

Mike Havenaar (l.) is in de achtervolging op Ramon Leeuwin. De verdediger van FC Utrecht is geconcentreerd om de bal binnen te houden. (13-03-2016)

Halverwege leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor FC Utrecht met een 2-0 voorsprong. In de tweede helft toonden de bezoekers uit Den Haag veerkracht en kwamen via Danny Bakker en Mike Havenaar op gelijke hoogte. En zo was er op de zondagmiddag de puntendeling tussen FC Utrecht en ADO Den Haag.

Zonder groots te spelen stond er halverwege een 2-0 voorsprong op het scorebord voor FC Utrecht. Toch was het ADO Den Haag dat via Mike Havenaar de eerste kans van de wedstrijd kreeg. De lange Japanner vond echter Robbin Ruiter op zijn weg. Na ruim twintig minuten spelen vond Sébastien Haller tijd voor een geniaal moment. De Fransman controleerde de bal op zijn knie en schoot de bal vervolgens met een halve omhaal in het doel. Het was de eerste keer dat de mannen van Erik ten Hag voor het ADO-doel kwamen.

Vlak voor rust verdubbelde de andere spits, Ruud Boymans, de voorsprong. Na de goede steekbal van Bart Ramselaar op Andreas Ludwig gaf de middenvelder de bal voor op zijn spits. Voor Boymans was het vervolgens een koud kunstje om de 2-0 op het scorebord te zetten. Dat was extra zuur voor de bezoekers, want de mannen van Henk Fraser waren minimaal gelijkwaardig. Toch was er ook slecht nieuws voor Utrecht. Na veertien minuten spelen moest Timo Letschert, die eerder deze week werd opgenomen in de voorlopige selectie van Oranje, met zijn schouder uit de kom de strijd staken. De vraag is hoe lang de verdediger eruit zal liggen.

Drie minuten na rust bracht ADO de spanning terug in de wedstrijd. Bakker mocht van zo’n 25 meter aanleggen voor een vrije trap. Met zijn linkervoet schoot hij de bal buiten het bereik van Robbin Ruiter. Een ideaal scenario voor de Hagenezen om nog wat van de wedstrijd te maken. Toch was het Utrecht met het initiatief en via Boymans en Ramselaar twee kleine kansjes kreeg op de 3-1. Het doelpunt viel na ruim een uur spelen aan de andere kant. Édouard Duplan legde de bal op het hoofd van Havenaar. De lange spits knikte de bal achter Ruiter en bracht de gelijke stand op het scorebord.

De gelijkmaker leidde tot een hectische slotfase. Beide ploegen gingen vol voor de winst en dat zorgde voor spannende momenten. Invaller Ruben Schaken was dichtbij de winnende, maar de rappe vleugelaanvaller zag hoe Christian Kum op de doellijn redding kon bieden. Zo bleef het na negentig spannende minuten gelijk in De Galgenwaard.

FC Utrecht moet vrijdag alweer aan de bak. Dan ontvangt de ploeg van Ten Hag Excelsior in eigen huis. Twee dagen later, op zondag, ontvangen de Hagenezen NEC thuis.

Door: Ilona van der Werf